Politie Groningen

Diverse inbraken en diefstallen opgelost

16 verdachten aangehouden, 11 zaken opgelost

Musselkanaal, 28-07-2010 o De politie heeft met de aanhouding van 16 verdachten 11 zaken opgelost. Het gaat voornamelijk om inbraken in woningen en bedrijven en om autodiefstallen. De verdachten gingen in verschillende samenstellingen op pad. De strafbare feiten zijn verspreid over het jaar 2009 gepleegd.

Verdachten

De 16 verdachten vormen geen groep, maar het gaat op verschillende groepjes die in wisselende samenstelling te werk gingen. De leeftijd varieert van 17 tot 40 jaar. De meesten komen uit Musselkanaal. In een aantal gevallen handelde men onder invloed van alcohol en/of drugs. In andere gevallen was men onderweg en besloot men in te breken of een diefstal te plegen. De verdachten zijn in de periode van februari tot en met juni verspreid aangehouden.

Sneeuwbaleffect

Het onderzoek startte naar aanleiding van meldingen van overlast door jeugdigen. De overlast bestond uit het vervelend rondhangen of het afsteken van rookbommen. Op enig moment wist de politie een aantal jongeren in de kraag te vatten. Daarmee startte een sneeuwbaleffect, wat resulteerde in steeds meer aanhoudingen en verklaringen. De strafbare feiten zijn bijna allemaal in 2009 gepleegd, voornamelijk in Musselkanaal. Het gaat om woninginbraken, bedrijfsinbraken, brandstichting in autos en vuilcontainers of diefstal van autos.

Motief

De meeste verdachten zijn na verhoor weer heengezonden. Een aantal kreeg daarbij schorsende voorwaarden mee. Van de buit uit diefstallen is niets teruggevonden. De goederen zijn door verkocht of onvindbaar. Het motief lijkt dan ook winstbejag. Het onderzoek is volledig afgerond. De politie heeft dossier opgemaakt en ingeleverd bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren.

Aangifte
Opvallend in dit onderzoek is, dat de verdachten ook hebben verklaard over zaken, waarvan geen aangifte was gedaan. De politie roept mensen op om in geval van bijvoorbeeld inbraak en diefstal altijd aangifte te doen. Dat geeft een beter beeld van eventuele problematiek en maakt onderzoeken eenvoudiger.