Rijksoverheid


Meepraten over nieuwe webrichtlijnen

Nieuwsbericht | 19-07-2010

Belangstellenden kunnen meepraten over de nieuwe richtlijnen om websites te verbeteren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie en de Stichting Waarmerk Drempelvrij.nl willen de bestaande webrichtlijnen vernieuwen.

Sinds maandag 19 juli, kan iedereen via de externe link: publieke review zijn mening geven over de webrichtlijnen. De review loopt tot 13 september 2010. Inzenders krijgen uiterlijk 1 november 2010, bericht over de verwerking van hun reacties.

Nieuwe versie webrichtlijnen

De webrichtlijnen zijn aan vernieuwing toe; de vorige versie stamt uit 2004. De richtlijnen zijn gemaakt om te zorgen voor toegankelijke (overheids)websites met een bepaald kwaliteitsniveau. Ook hebben de internationale webrichtlijnen, die als standaard functioneren voor de Nederlandse, veranderingen ondergaan.

Voor wie gelden de webrichtlijnen?

De webrichtlijnen zijn sinds 2006 verplicht voor de websites van de Rijksoverheid (Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites). Ook gemeenten, provincies en waterschappen moeten voldoen aan de webrichtlijnen.
Hoe overheidswebsites scoren op externe link: het toepassen van de webrichtlijnen is te zien op de website.

Als websites voldoen aan de webrichtlijnen zijn zij
* beter te vinden in zoekmachines

* goed toegankelijk voor visueel beperkten en
* goed te bezoeken vanaf vrijwel alle mobieltjes en zakcomputers.

Wie kan meedoen aan de review?

Iedereen die affiniteit heeft met webrichtlijnen - bijvoorbeeld doordat hij werkt met (publieke) websites of met de webrichtlijnen - en mogelijkheden ziet voor verbetering, kan externe link: zijn mening kenbaar maken.
De review loopt tot en met 13 september 2010.