Rechtbank Amsterdam


Chronisch zieken en gehandicapten hebben recht op hogere bijzondere bijstand

Amsterdam, 28 juli 2010 - De rechtbank Amsterdam heeft vandaag in twintig zaken beslist dat de gemeente Amsterdam ten onrechte de bijzondere bijstandsuitkeringen van deze groep chronisch zieken en gehandicapten heeft gekort. Omdat het om een kwetsbare groep gaat, heeft de rechtbank de zaken zelf afgehandeld. Door de uitspraak zijn de oude - hogere - bijstanduitkeringen weer herleefd.

De gemeente Amsterdam heeft in de loop van 2009 aan chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam laten weten dat hun uitkering wijzigt vanwege nieuwe beleidsregels. Zij kunnen voortaan een vaste vergoeding van twintig euro voor maximaal acht kostenposten krijgen. Deze kostenposten zijn maaltijden, wettelijke eigen bijdragen, (tele)communicatie, energie, pedicure/manicure, bewassing, kledingslijtage en dieet. Hierdoor bedroeg de totale bijzondere bijstand nog maximaal 160 euro per maand. In de meeste gevallen zijn de chronisch zieken en gehandicapten er fors op achteruitgegaan, soms honderden euro's per maand. De gemeente bood wel de mogelijkheid om achteraf een aanvulling te vragen, maar dan moesten die extra kosten eerst worden voorgeschoten. Dat was voor veel chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen een onmogelijke opgave.

De gemeente Amsterdam heeft niet naar de individuele omstandigheden gekeken en alleen de vaste vergoedingen voor de kostenposten uit het nieuwe beleid toegekend. De rechtbank heeft geoordeeld dat dit in strijd is met de wet. Als de persoonlijke omstandigheden daar aanleiding voor geven, dan moet de gemeente meer bijzondere bijstand toekennen. Nieuw beleid kan en mag dat niet veranderen.

Voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in beroep zijn gegaan tegen hun nieuwe uitkering, kan deze uitspraak reden zijn om de gemeente te vragen alsnog hun persoonlijke omstandigheden te beoordelen.

Tegen de uitspraak kan binnen zes weken hoger beroep worden ingesteld.

LJ Nummer

BN2674

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 28 juli 2010 Naar boven