Gemeente Onderbanken


Hakhoutbeheer in holle wegen - Gevarieerd groen van levensbelang voor vliegend hert

Diverse holle wegen in Zuid-Limburg zijn van belangrijke betekenis voor het vliegend hert. Dit grote insect is in belangrijke mate aangewezen op een gevarieerde begroeiing. Deze afwisseling met bomen en struiken wordt vanouds verkregen door het zogenaamde âhakhoutbeheerâ. Hierbij worden bomen en struiken regelmatig dicht bij de grond afgezet. De knoppen op de stronken lopen vervolgens weer opnieuw uit. Â

Vroeger gebeurde dit kappen en zagen van bomen en struiken naargelang de behoefte. De kap van het te oogsten hout varieerde tussen de drie en zeven jaar (de hakhoutcyclus). Daarbij keek men vroeger ook naar de bomen die in voorgaande jaren bewust gespaard werden, waardoor een aantal bomen fraai uit konden groeien. Men spaarde deze voor balken en planken. Dit zaaghout was pas na 80 tot 100 jaar oogstbaar. Naast brandhout, oogstte men hier takkenbossen die als âschansenâ in de bakovens verdwenen. Twijgen werden gebruikt voor vlechtwerk. Na 1960 verdween het praktisch nut van dit timmer- en geriefhout. Het beheer verviel en nogal wat holle wegen, groeiden dicht.

Sinds een jaar of 25 voert de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) weer dit hakhoutbeheer uit. Dit beheer is simpelweg noodzakelijk voor het behoud én verjonging van graften, holle wegen en singels. Wanneer het kappen en zagen namelijk achterwege blijft, ontwikkelen de bomen zich steeds verder. Door de schaduwwerking verdwijnt uiteindelijk ook de ondergroei en blijft uiteindelijk alleen een bomenrij over. Van de oorspronkelijke overvloed aan voedsel, beschutting of nestgelegenheid voor insecten, vogels en kleine zoogdieren is dan nauwelijks nog maar over.

Bij het hakhoutbeheer kapt IKL zoân 90 procent van de bomen en struiken gekapt. Enkele bomen (de zogenaamde overstaanders) en struiken worden niet gekapt om het historische beeld te behouden. Hierdoor kan er weer een verjonging van de beplantingen plaatsvinden. Het eerste jaar nadat in een element hakhoutbeheer is toegepast, lijkt het hierdoor echter alsof alle groen verloren is gegaan. Wanneer het beheer echter kundig is uitgevoerd lopen de afgezaagde bomen en struiken weer uit. Omdat weer volop licht kan toetreden in op de taluds van de holle wegen ontwikkelen de kruiden zich snel. Ook zaailingen van bomen en struiken krijgen zo weer een kans. Daarnaast lopen gekapte bomen en struiken meestal opnieuw uit. Dit beheer uit het verleden is nu nog op veel plaatsen goed zichtbaar aan de boomstobben waaruit laag bij de grond meerdere stammen ontspringen. Het resultaat na verloop van tijd is een mooi dicht element met een gevarieerde opbouw van struiken, bomen en kruiden.

Dit traditionele hakhoutbeheer is gunstig voor het vliegend hert, maar ook voor een groot aantal andere planten en dieren.. Vliegende herten leven drie tot acht jaar ondergronds als larve, voordat ze als kever tevoorschijn komen. De larven leven van dood, vermolmd hout. Door de bomenkap is er altijd dood hout in deze elementen aanwezig. De boomstronken die in de grond blijven, rotten langzaam weg waardoor ze geschikt worden als voedsel voor de larven. De bomen die opnieuw uitlopen zijn ook geschikte plekken voor de larven. Omdat een groot deel van het wortelstelsel na de kap niet meer nodig is, sterven deze af. Nadat het gaat rotten ontwikkelden zich hier weer schikte omstandigheden voor de larven. Om dezelfde reden zijn het knotten en kandelaberen (het grootschalig opsnoeien) van bomen ook goede beheermaatregelen voor het vliegend hert.
Â
Ter verbetering van het leefgebied van het vliegend hert worden tegenwoordig ook zogenaamde broedstoven aangelegd. Hierbij wordt stam- en takhout dat bij beheer vrijkomt rechtop ingegraven waarbij de stammetjes voor een klein deel boven de grond uitsteken. De ruimtes tussen de stammetjes wordt opgevuld met de houtsnippers van het kleinere takhout.

Bewoners die in de buurt of tijdens een wandeling een vliegend hert tegenkomen (dood of levend) , worden gevraagd om hun meldingen ( evt. met een (digitale) foto) door te geven.
Voor Brunssum en Onderbanken kan dat bij jos.vantilt@kpnplanet.nl, voor Landgraaf j.spierts@smidserimburg.nl voor alle andere plaatsen r.geraeds@ikl-limburg.nl. Wij verzoeken u om bij uw meldingen uw contactgegevens te vermelden, zodat wij evt. nog contact met u kunnen opnemen. Op basis van deze gegevens kan de ontwikkeling van de soort beter gevolgd worden. Bovendien kan aan de hand van deze informatie gerichte maatregelen getroffen worden.

Donderdag 29 juli organiseert IVN Brunsum & Onderbanken een excursie in een leefgebied van het vliegend hert in Onderbanken. De excursie start om 20:00 uur vanaf de Maar in Jabeek. U wordt onder begeleiding van een gids door enkele holle wegen geleidt waarin een leefgebied van het vliegend hert voorkomt. De excursie is gratis en zal ca. 2,5 uur duren