Gemeente Overbetuwe


Overbetuwe evalueert aanpak zwerfafval

23 juli 2010

Gemeente Overbetuwe heeft haar aanpak van zwerfafval geëvalueerd. In 2007 heeft de gemeente hier subsidie voor toegekend gekregen. In 2009 is een herzien plan opgesteld en uitgevoerd. De uitkomst van de evaluatie is overwegend positief. De gemeente gebruikt de evaluatie om verantwoording af te leggen over de ontvangen subsidie, om te leren van de opgedane ervaringen en om te beslissen over toekomstige activiteiten.

Conclusies

Inwoners, scholen, verenigingen en dorpsraden en wijkplatforms hebben meer deelgenomen aan acties tegen zwerfafval, zoals de Landelijke Opschoondag en de jaarlijkse `wedstrijd' Schoonste Kern van Overbetuwe. Ook is de interne samenwerking binnen de gemeente verbeterd waardoor de acties die de gemeente en betrokkenen uitvoerden, beter zichtbaar zijn gemaakt. Door beperkte capaciteit binnen de gemeente, konden niet alle plannen worden uitgevoerd. Ook de plannen voor de basisscholen sloegen niet aan.

Toekomst

In de evaluatie wordt een aantal aanbevelingen gedaan voor de toekomstige aanpak. Bijvoorbeeld zwerfafval rondom de VIP's (Verpakkingen Inzamel Punten), textielcontainers en ondergrondse containers vraagt extra aandacht. De gemeente is momenteel bezig met een heroverwegingsoperatie. De voortzetting van activiteiten die relatief veel geld kosten, is daarom nog onzeker.

Overbetuwe Schoon

Met het project "Overbetuwe Schoon" wil de gemeente een structurele, integrale en gezamenlijke aanpak van zwerfafval realiseren. Hierbij heeft niet alleen de gemeente een taak, maar ook de inwoners. Hen betrekken bij de aanpak en hen bewust maken van hun eigen gedrag, maakt onderdeel uit van het project. Het versterkt ook het Overbetuwe-gevoel: samen staan voor de gemeenschap.