Gemeente Almelo

Green Flag verspreidt zich binnen Europa via Almelo

28 juli 2010 - Almelo heeft voor de derde keer voor de twee gemeentelijke parken de Green Flag Award ontvangen.

Kinderen in het Goossenmaatspark
Kinderen in het Goossenmaatspark

Daarnaast wordt ook in het Stadspark in Nordhorn woensdag 28 juli een `Green Flag' gehesen. Nordhorn is daarmee de eerste stad in Duitsland die de Green Flag Award ontvangt. Tijdens een bezoek van Nordhorn aan Almelo raakte Nordhorn geïnteresseerd in de Green Flag Award, een kwaliteitslabel voor parken en groene ruimten in Groot Brittannië en Ierland.

Hulp
Nordhorn heeft vervolgens Almelo om hulp gevraagd om aan de criteria van de Green Flag Award te voldoen. Om in aanmerking te komen voor de Green Flag Award moet een park onder anderen gastvrij en veilig zijn, milieuvriendelijk en eventuele oude landschapselementen moeten zoveel mogelijk in stand zijn gehouden. Ook de betrokkenheid van omwonenden bij het park speelt een rol, bijvoorbeeld door mee te doen aan activiteiten. Als afsluiting van de procedure zijn deze zomer juryleden uit Engeland in Nordhorn geweest om het Stadspark te beoordelen. De jury was erg enthousiast en heeft daarom de Green Flag Award toegekend aan het Stadspark in Nordhorn.

Dank
Het gemeentebestuur van Nordhorn heeft Almelo, als dank voor de hulp, uitgenodigd woensdag 28 juli aanwezig te zijn bij het hijsen van de Green Flag. Wethouder Theo Schouten zal Almelo vertegenwoordigen.

Voor de derde keer
De Almelose partnerstad Preston in Engeland nam het initiatief om Almelo als eerste stad op het Europese vasteland in aanmerking te laten komen voor de Green Flag. In 2008 werden de eerste twee Green Flag Awards uitgereikt aan Almelo. Ieder jaar worden de parken weer beoordeeld. De twee gemeentelijke parken hebben dit jaar nu voor de derde keer de Green Flag ontvangen.

Hoger niveau
`Dat is geen sinecure' vindt wethouder Theo Schouten. `Want ongeveer 25% van de genomineerden haalt de begeerde Green Flag niet binnen'. Als stad moet je steeds een hoger niveau bereiken om opnieuw dit kwaliteitslabel te ontvangen. In het Goossenmaatspark wordt bijvoorbeeld educatief samengewerkt met basisschool De Hagedoorn. Leerlingen hebben bijvoorbeeld schilderijen op een muur aangebracht om graffiti te voorkomen. Verder speelt de vijver een grote rol in de biologielessen en heeft het park steeds meer de functie als uitbreiding van het schoolplein.

Interesse
De goede samenwerking met Nordhorn is ook opgemerkt in andere steden in het Euregio gebied. Enschede, Borne en Rheine hebben interesse getoond om gezamenlijk via een Euregio project het Green Flag concept te verspreiden naar andere parken. Ook onze partnerstad Denizli in Turkije heeft belangstelling getoond voor dit kwaliteitslabel voor parken.