Gemeente Breda

Woning- en bedrijfsinbraken, geweldsdelicten en aangiften winkeldiefstallen in Breda vorig jaar gedaald

Het aantal woning- en bedrijfsinbraken en aangiften van winkeldiefstallen in Breda is vorig jaar afgenomen. Dat geldt ook voor het aantal geweldsdelicten. Wel stijgt het het aantal auto-inbraken licht. Dat zijn enkele conclusies uit de Veiligheidsmonitor 2010. De aandachtspunten uit de monitor en de ervaringen van partners in het veiligheidsbeleid vormen de basis voor het Jaarplan Veiligheid 2011.

De gemeente maakt jaarlijks een veiligheidsmonitor om knelpunten op het gebied van veiligheid te kunnen signaleren en om prioriteiten te kunnen stellen in het veiligheidsbeleid. De informatie in de monitor is afkomstig van politie, Openbaar Ministerie en van de enquête âIntegrale Veiligheidsmonitorâ die eind 2009 is afgenomen onder ruim 5000 Bredanaars.
In de veiligheidsmonitor 2010 komen de themaâs jeugd en veiligheid, veilige wijken, veiligheid in de binnenstad en bedrijvigheid aan de orde. Dit zijn ook de themaâs uit het Programma Veiligheid 2009-2012.

Jeugd en veiligheid
Sinds 2007 daalt het aantal meldingen van jongerenoverlast. Hoewel bewoners van Heksenwiel/Muizenberg, Geeren-Noord, Biesdonk en Centrum de meeste jongerenoverlast ervaren en melden is het aantal meldingen in Heksenwiel ten opzichte van 2008 afgenomen en in Biesdonk toegenomen. In 2008 en 2009 daalde het aantal jongeren (tot 18 jaar) en jongvolwassenen (tussen 18 en 24 jaar) dat bij het Openbaar Ministerie als verdachte geregistreerd staat.
In 2009 bleef het aantal geweldsdelicten onder jongeren stabiel en nam het onder jongvolwassenen af. Ten opzichte van voorgaande jaren nam het aantal drugsdelinquenten onder jongeren sterk af en blijft het aantal onder jongvolwassenen sinds 2006 vrij stabiel.

Veilige wijken
In 2009 voelde 32% van de inwoners zich wel eens onveilig, ongeveer een kwart voelde zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Deze percentages zijn nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de meting van de Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête 2006/2007. Bewoners van Prinsenbeek, Westerpark en grote delen van Breda-Zuid-Oost voelen zich het meest veilig, bewoners van Muizenberg, Kesteren, Tuinzigt, Schorsmolen, Biesdonk, Geeren-Noord en Station voelen zich het meest onveilig. Sinds 2006 daalt het aantal aangiften van woninginbraken en sinds 2005 neemt het aantal geweldsdelicten af. Geweld komt vooral voor in de binnenstad en de aangrenzende buurten Valkenberg, Station, Schorsmolen en Tuinzigt. Tussen 2002 en 2008 daalde het aantal aangiften van autoinbraken, maar in 2009 was er een lichte stijging. Autodelicten komen vooral voor in Brabantpark, Schorsmolen en Chassé.

Veiligheid in de binnenstad
Sinds 2007 neemt het aantal geweldsmisdrijven af. Geweldsmisdrijven, vooral mishandelingen, komen het meest voor in het centrum. Bewoners van het centrum, de stationsbuurt, Valkenberg en Schorsmolen hebben de meeste overlast van drughandel of druggebruik. Zij hebben ook vaak last van dronken mensen en zwervers.
â
Bedrijvigheid
In 2009 daalde het aantal bedrijfsinbraken verder. In 2008 vonden bedrijfsinbraken vooral plaats op bedrijventerrein De Krogten, Emer en Hoogeind, bij de woonboulevard (Heilaar) en in het centrum, Schorsmolen en Tuinzigt. De meeste bedrijfsinbraken kwamen voor op de grotere bedrijventerreinen De Krogten, Heilaar en Steenakker. Op Hoogeind nam het aantal bedrijfsinbraken net als in 2008 verder af. In 2008 steeg het aantal aangiften van winkeldiefstallen voor het eerst in vier jaar, maar daalde weer in 2009. De meeste aangiften kwamen uit het centrum. Kijken we naar het aantal winkels, dan komen de meeste winkeldiefstallen voor in de binnenstad, op de woonboulevard en in Blauwe Kei en Heksenwiel. Een forse afname deed zich in 2009 voor in Chassé, ruwweg het gebied ten zuidoosten van de binnenstad. Ook in Heilaar en winkelcentrum Hoge Vucht nam het aantal aangiften van winkeldiefstallen in 2009 af.

Breda, 28 juli 2010

Te downloaden:

* Veiligheidsmonitor 2010.pdf