Gemeente Breda

Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit 2009: meer geïntegreerde adviezen

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Breda heeft het jaarverslag 2009 van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit vastgesteld. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, die in 2009 is voortgekomen uit de commissies Architectuur & Stedenbouw en Welstand & Monumenten, heeft in 2009 veel kleinere bouwplannen en bouwaanvragen zien passeren.

Het afgelopen jaar is gebleken, dat er meer ruimte is om ideeën en meningen uit te wisselen tijdens het proces van bouwaanvragen. Deze uitwisseling gebeurt al in een vroeg stadium van de bouwplannen, in een fase dat er nog sprake is van schetsen. In 2009 zijn er in totaal ruim 300 bouwaanvragen ingediend en door de Commissie akkoord bevonden. Ook zijn er het afgelopen jaar een flink aantal grotere bouwplannen afgerond.

Het jaar 2009 betekende ook de samenvoeging van de werkvelden welstand, monumenten, architectuur en stedenbouw in één adviesorgaan. De nieuwe constructie blijkt zijn vruchten af te werpen in de vorm van meer geïntegreerde adviezen. De doorstroming van de leden uit de oude commissies Architectuur & Stedenbouw en Welstand & Monumenten, heeft een positief effect gehad op het bieden van eenzelfde kwalitatief niveau van adviseren.

De verwachting is, dat 2010 de nodige veranderingen met zich mee gaat brengen als het gaat over bouwen. Het gemeentebestuur heeft in het coalitieakkoord @ Breda 2010 â 2014 politieke ambities vastgelegd, die uitgaan van het initiatief en de verantwoordelijkheid van de burger. Zo kan de burger meer naar eigen inzicht vergunningsvrij kleinere bouwwerken realiseren, wanneer de omgevingsvergunning wordt ingevoerd.

Breda, 28 juli 2010

Te downloaden:

* 0385_09 Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit 2009.pdf