Gemeente Breda

Veiligheid looproute Willemstraat, park Valkenberg en Kasteelplein onderzocht

De veiligheid in het Valkenbergpark in Breda is overdag in orde, âs avonds kan de veiligheid worden verbeterd door meer toezicht in het park en een beter beheer van de openbare verlichting. Dat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van twee eindexamenstudenten integrale veiligheid van Avans Hogeschool, die onderzoek hebben gedaan naar de veiligheid op de looproute
Willemstraat-Valkenberg-Kasteelplein. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Breda.

Voor het onderzoek werden politiecijfers bestudeerd, vond er een enquête plaats onder passanten en werden er interviews afgenomen bij bewoners, ondernemers en partners in het
Valkenberg-Stations-(VAST-)project. Dit samenwerkingsproject tussen gemeente, politie, NS en hulpverlening heeft tot doel de overlast van drank- en drugsverslaafden rond het station en het Valkenberg tegen te gaan.

De onderzoekers concludeerden dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de veiligheid overdag en de veiligheid âs avonds en âs nachts. Overdag voelt slechts 4% van de passanten zich wel eens onveilig tot zeer onveilig, terwijl dit âs avonds en âs nachts 50% is.

Vooral tijdens de uitgaansavonden blijkt sprake van een toenemend aantal mishandelingen, volgens de onderzoekers. Dit is een trend die ook in de aangrenzende wijken wordt gesignaleerd. Het advies is op deze tijdstippen meer fysiek toezicht in te zetten. Cameratoezicht is geen optie omdat het effect hiervan te gering is en de wens hiertoe door passanten, bewoners en VAST-partners niet breed gedragen wordt. Bovendien vereist de wet dat cameratoezicht pas wordt ingezet als andere maatregelen, zoals toezicht, onvoldoende effect hebben. Geadviseerd wordt ook om het beheer van de verlichting van het Valkenberg te verbeteren.

De drank- en drugsoverlast blijkt afgenomen. De politie investeert extra in het tegengaan van het gebruik van (soft)drugs in het park. Het VAST-project is succesvol; de onderzoekers adviseren dit project voort te zetten. Dit wordt gedeeld door de bewoners in het gebied en de partners in het VAST-project. Tenslotte concluderen de onderzoekers dat de inrichting van het gebied aan de veiligheidsnormen van de Stichting Veilig Ontwerp en Beheer voldoet. De Willemstraat scoort laag op aantrekkelijkheid.

Het college neemt de conclusies en aanbevelingen over, met dien verstande over uitbreiding van het toezicht op uitgaansavonden pas een standpunt wordt ingenomen nadat hierover met politie en andere partners in het Convenant Veilig Uitgaan is gesproken. Maatregelen om het beheer van de verlichting te verbeteren zijn reeds in gang gezet.

Breda, 28 juli 2010

Te downloaden:

* Veilig door het Valkenberg rapport.pdf