Gemeente Breda

Breda evalueert toezicht en handhaving in 2009

Burgemeester en wethouders hebben het Toezichtsjaarverslag 2009 vastgesteld. Hierin staan de toezichts- en handhavingsactiviteiten, die de gemeente in 2009 heeft uitgevoerd op het gebied van bouw- en woningtoezicht, brandweer, milieu, plaatselijke verordeningen en openbare orde. De gemeente houdt toezicht op naleving van regels om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren en overlast zoveel mogelijk te beperken. Het toezicht wordt jaarlijks geëvalueerd.

In 2009 zijn verschillende integrale controles met succes uitgevoerd. Extra aandacht kregen evenementen, horecagelegenheden, het bedrijventerrein Achter Emer, onrechtmatige bewoning, Via Breda en het vrijplaatsenbeleid. Een greep uit de resultaten.

Om evenementen goed en veilig te laten verlopen, controleerde de brandweer bij 43 evenementen, bij de opbouw en tijdens de evenementen zelf. Ook werden in de tweede helft van 2009 bij 27 evenementen toezichthouders ingezet. Bij grote en risicovolle evenementen functioneert ook een veiligheidsteam, om direct te kunnen reageren op gevaarlijke of dreigende situaties. Voorbeelden van zaken geconstateerd in 2009 zijn onder andere: overschrijding van het toegestane geluidsniveau, illegale bakkraam, belemmering van de bereikbaarheid van hulpdiensten en het hebben van buitenbars zonder ontheffing.

In 2009 werden in de horeca reguliere controles uitgevoerd. Tijdens carnaval werden zoân 60 cafés gecontroleerd op carnavalsversieringen en vluchtmogelijkheden. In het terrasseizoen tussen maart en november kregen 70 horecazaken met terrassen in de binnenstad gemiddeld drie keer per maand een controle. Zes bedrijven ontvingen, na waarschuwen, een aanschrijving. Bijvoorbeeld omdat er toch terrassen zonder vergunning waren geplaatst, terrassen buiten de vergunde terrasruimte stonden en terraslocaties niet werden schoongehouden. Naar aanleiding van klachten werden ook de terrassen in het Ginneken gecontroleerd. In oktober en december vonden twee integrale toezichtacties plaats, waarbij onder andere overtredingen werden geconstateerd op het gebied van schijnbeheer (geen leidinggevende aanwezig), sluitingstijden en schenken aan minderjarigen. Er werden ook geluid- en lichtcontroles uitgevoerd.

Op bedrijventerrein Achter Emer werd vorig jaar gecontroleerd, omdat er sprake was van veel leegstand en wisseling van bedrijven. Er werden geen grote overtredingen aangetroffen.
Bij acht integrale handhavingsacties werden 53 panden gecontroleerd op onrechtmatige bewoning, zoals illegale onderverhuur, overbewoning, woningvervuiling en achterstallig onderhoud. Bij diverse panden waren (nood)maatregelen nodig om de brandveiligheid te verbeteren. Vorig jaar stonden zes integrale toezichtacties gepland bij Via Breda; daar zijn er drie van uitgevoerd, omdat er door de economische crisis weinig bouwactiviteiten waren. De geconstateerde overtredingen, zoals het beschadigen van de bestrating en meldingen van overlast van fietsen, geluid en stof, konden meteen worden opgelost.

In het kader van het vrijplaatsenbeleid werden vorig jaar tevens controles uitgevoerd aan de Edisonstraat, Ruitersboslaan, Hamdijk, Veldekens, Eijkdonk en Achter Emer. Daarbij werden verboden wapens, drugs, brandstof (zogenoemde ârode dieselâ), geldbedragen, kostbaarheden en autoâs in beslag genomen. Op enkele plaatsen zijn illegale bouwwerken gesloopt. Drie personen werden aangehouden op verdenking van strafbare feiten.

De aanbevelingen uit het Toezichtsverslag 2009 zullen worden meegenomen in het Toezichtsprogramma 2011, dat eind van dit jaar door het college zal worden vastgesteld.

Breda, 28 juli 2010

Te downloaden:

* Toezichtsjaarverslag 2009_internet.pdf