Gemeente Breda

Breda professionaliseert aanvraag en vergunningverlening evenementen

De gemeente Breda voorziet het proces van aanvragen en vergunning verlenen voor een evenement van een helder kader. Op die manier wordt voor alle betrokken partijen duidelijk en transparant hoe risicoâs op het gebied van evenementen worden ingeschat. Ook wordt omschreven wie welke verantwoordelijkheid heeft in het hele proces van vergunningverlening, toezicht en handhaving bij evenementen.

Om in Breda een evenement te mogen organiseren is het nodig een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Zoân aanvraag moet getoetst worden aan een reeks van wetten en regels. Daarbij speelt niet alleen de gemeente een rol, maar bijvoorbeeld ook de politie en de GHOR. Dit hele proces wordt nu geprofessionaliseerd.

De professionalisering voorziet in: een risico-inschatting van evenementen, een agenda voor het evenementenoverleg (EVO) aan de hand van de evenementenkalender, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het EVO, afspraken over termijnen van behandeling van aanvragen, de inzet van een veiligheidsteam tijdens evenementen en de bijbehorende verantwoordelijkheden en de aansluiting bij regionaal evenementenbeleid.

Bij een aanvraag wordt om te beginnen een risico-inschatting gemaakt van een evenement op basis van een zogenoemde âquickscanâ. Dat levert een classificatie op: groen, oranje, en rood. Een evenement dat het predicaat groen krijgt, is een regulier evenement; er is sprake van geen of geringe risicoâs. Vergunning wordt verleend. Bij de classificatie oranje gaat het om een evenement met verhoogde aandacht. De burgemeester en of de lokale driehoek (burgemeester, politie, justitie) worden geïnformeerd. Daarna krijgt de vergunningverlening zijn gebruikelijke verloop. âRodeâ evenementen bestempelt de gemeente als een risico-evenement. Bij deze categorie evenementen besluit de burgemeester â gehoord de lokale driehoek â of vergunning verleend kan worden.

In principe duurt het tijdpad van aanvraag tot en met vergunningverlening zes weken. Bij risico-evenementen kan dit langer duren. De duur van de behandeling is ook mede afhankelijk van de volledigheid van de aanvraag.

De professionalisering van het proces is een bestendiging van een al ingezette werkwijze. Op die manier wil de gemeente bijdragen aan een aantrekkelijk evenementenaanbod in Breda.

Breda, 28 juli 2010

Te downloaden:

* 10 notitie PG professionalisering VTH evenementen versie 0623.pdf