Rijksoverheid


Meer frequentieruimte beschikbaar voor mobiel breedband

Nieuwsbericht | 28-07-2010

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) wil extra frequentieruimte beschikbaar maken voor mobiel breedband. Zij wil zo inspelen op de sterke groei in het gebruik van mobiel breedband door onder andere `smartphones' en mobiel laptopgebruik.

Dat schrijft Van der Hoeven woensdag 28 juli 2010 in een brief aan de Tweede Kamer. Door de omschakeling van analoge naar digitale televisie-uitzendingen in 2006, ontstond ruimte in de ether dat wel wordt aangeduid als het `digitaal dividend'. Een deel van deze vrijkomende frequentieruimte is al in 2006 beschikbaar gekomen voor het verzorgen van digitale televisie-uitzendingen. Vanaf 2012 komt de rest van het digitaal dividend beschikbaar, omdat dan ook in de Nederland omringende landen de omschakeling van analoog naar digitaal wordt afgerond. Van der Hoeven wil in dat verband de 800 MHz-frequentieruimte beschikbaar maken voor mobiel breedbandgebruik.

Innovatie

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat in heel Europa de vraag naar mobiel breedband snel stijgt. Met deze extra frequentieruimte wordt ingespeeld op die stijgende vraag. Voorkomen moet worden dat de groei van de mobiele markt wordt beperkt door een gebrek aan frequentieruimte.

Mobiele communicatie

is een belangrijke motor van innovatie. Vervolgstappen Belangrijk aandachtspunt voor Van der Hoeven is dat gebruik van de 800 Mhz band voor mobiele communicatie niet leidt tot overlast voor de consument in de vorm van storing op ontvangstapparatuurapparatuur voor televisie. Hierover kwamen signalen binnen bij een consultatie van de voornemens.

Storingsgevoeligheid

Om de kans op storing na te gaan heeft Agentschap Telecom (AT) nader onderzoek verricht. Uit dit onderzoek blijkt nu dat de kans op storing ver beneden de 1% ligt. Eventuele knelpunten zijn daarmee te overzien en bovendien oplosbaar door eenvoudige ingrepen. Ook wordt binnen Europa gewerkt aan verdere vermindering van de storingsgevoeligheid van apparatuur. In september 2010 wordt meer duidelijk over de planning van de uitgifte van de 800 Mhz frequenties en de samenhang met de andere op termijn vrijkomende frequenties.