Nederlandse Taalunie

Buitenlandse studenten leren Vlaanderen kennen

Den Haag, 28 juli 2010

Buitenlandse studenten leren Vlaanderen kennen

Ruim 150 studenten uit de hele wereld die met elkaar Nederlands spreken. Dat wonderlijke fenomeen doet zich ook deze zomer weer voor in Hasselt en Gent. De Nederlandse Taalunie organiseert daar haar jaarlijkse zomercursussen. Studenten Nederlands nemen drie weken lang met elkaar een bad in de Nederlandse taal en cultuur. Ze komen uit Armenië, Indonesië, Oekraïne, Spanje, Zweden en nog zo'n 25 andere landen.

Tijdens de cursus krijgen de deelnemers lessen in conversatie en uitspraak. Het is ook een goede gelegenheid om hun woordenschat uit te breiden. Maar niet in de laatste plaats is het de bedoeling dat ze inzicht krijgen in cultuur en actualiteit van Nederland en Vlaanderen. Daarom bezoeken ze verschillende steden, praten ze met schrijvers, journalisten, radio- en tv-makers en cineasten, bezoeken ze een gastgezin, fietsen en wandelen ze door het landschap.

Nederlands is populair in het buitenland. Aan 180 universiteiten in de wereld studeren ruim 15.000 studenten Nederlands. Elke zomer haalt de Nederlandse Taalunie in samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Gent zo'n 150 studenten naar onze streken voor een intensieve kennismaking. Behalve in Hasselt en Gent is er ook een Zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur in het Nederlandse Zeist. Daar komen nog eens 150 studenten naartoe.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken.