Watersportverbond - KNWV

Watersportverbond maakt bezwaar tegen windmolens

woensdag 28 juli 2010

De aanleg van een grootschalig windmolenpark langs de dijken van de Noordoostpolder tast de openheid van het IJsselmeer aan. Daarmee komt één van de belangrijkste kwaliteiten van het gebied in gevaar. Dat stelt de Stichting Waterrecreatie IJsselmeer en Randmeren, het samenwerkingsverband van het Watersportverbond, HISWA Vereniging, de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) en Sportvisserij Nederland, in een reactie op de nieuwste plannen.

Volgens de plannen moeten er op en langs de dijken van de
Noordoostpolder, ten noorden en ten zuiden van Urk, een kleine 100 nieuwe windmolens gebouwd worden. Het gaat om windmolens van ongekende grootte; de as van de wieken zal op 140 meter hoogte komen, de top op zoân 200 meter. Dat is 1,5 maal de hoogte van de televisietoren bij Lelystad! Bij goed zicht zijn de windmolens dus op 40 kilometer afstand zichtbaar en dat is vanuit een groot deel van het IJsselmeer.
In de plannen voor het windmolenpark wordt gesteld dat een
windmolenpark een belangrijke toeristische trekpleister kan zijn. âFlauwekulâ, zegt Ruud Guys, lid van het regioteam
IJsselmeer/Markermeer van het Watersportverbond.âJuist de openheid van het grootschalige IJsselmeer, waar je de horizon nog als een streep kunt zien, maakt het gebied voor veel watersporters zo aantrekkelijk. Een hek erom heen, in de vorm van zoân mega-windmolenpark, is daarom uit den boze.â

Ook de natuurorganisaties zijn fel tegen de plannen vanwege de schade die de windmolens zullen toebrengen aan de vogelstand, ook één van de belangrijke kwaliteiten van het natuur- en recreatiegebied IJsselmeer.