Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen over de verschillende antwoorden op de vraag of door corrupte Afghanen ook Nederlandse hulpgelden Afghanistan zijn uitgesmokkeld

Kamerbrief inzake beantwoording vragen over de verschillende antwoorden op de vraag of door corrupte Afghanen ook Nederlandse hulpgelden Afghanistan zijn uitgesmokkeld

Kamerbrief | 28 juli 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Driessen over verschillende antwoorden op de vraag of door corrupte Afghanen ook Nederlandse hulpgelden Afghanistan zijn uitgesmokkeld. Deze vragen werden ingezonden op 13 juli 2010 met kenmerk 2010Z0870.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Driessen (PVV) over verschillende antwoorden op de vraag of door corrupte Afghanen ook Nederlandse hulpgelden Afghanistan zijn uitgesmokkeld.

Vraag 1

Waarom geeft u op de vraag `Kunt u aangeven of door corrupte Afghanen ook Nederlandse hulpgelden het land zijn uitgesmokkeld?' aanvankelijk het antwoord `Nee, ik kan dat niet aangeven. Er lopen geen concrete zaken' 1) en later `Daarvoor zijn geen aanwijzingen'? Waarom zendt u de Kamer twee verschillende antwoorden?

Antwoord

Een conceptversie was abusievelijk reeds elektronisch naar de Kamer verzonden. De tweede, herziene versie beantwoording van uw vragen betreft de juiste versie.

Vraag 2
Wat is uw antwoord op voornoemde vraag?

Antwoord

Er zijn geen aanwijzingen dat Nederlandse hulpgelden het land zijn uitgesmokkeld. Zie verder de beantwoording op vraag 3 in mijn voorgaande brief d.d. 9 juli 2010.

Vraag 3
Kunt u garanderen dat er geen Nederlandse hulpgelden Afghanistan zijn uitgesmokkeld? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Zoals ik in mijn voorgaande brief d.d. 9 juli 2010 heb aangegeven loopt het grootste gedeelte van de Nederlandse hulpgelden in Afghanistan via fondsen die worden beheerd door internationale instellingen. Voordat financiële middelen aan een organisatie ter beschikking worden gesteld, wordt een risicoanalyse van de betreffende organisatie gemaakt. Op deze wijze wordt de kans op corruptie met Nederlandse hulpgelden zoveel mogelijk beperkt. Daarna vindt monitoring plaats. Bij vermoedens van fraude worden betalingen direct stopgezet en wordt nader onderzoek uitgevoerd. Bij bewezen fraude zullen de fondsen worden teruggevorderd. Nederland wil met het Afghanistanbeleid ertoe bijdragen dat de Afghaanse overheid in staat is onder andere het openbaar bestuur, inclusief corruptiebestrijding, te verbeteren. Zolang de Afghaanse overheid effectief blijft werken aan het verbeteren van het bestuur en sturing geeft aan de wederopbouw, is de regering, met de internationale gemeenschap, bereid dit te steunen.


1) Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken d.d. 9 juli 2010 op schriftelijke vragen van het lid Driessen (PVV), ingezonden op 30 juni 2010