Gemeente Maassluis

Vragen Maasluis Belang over straatcoaches

De gemeenteraadsfractie van Maassluis Belang heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over straatcoaches. De vragen luiden als volgt:

In een aantal Nederlandse gemeenten is er sprake van een bovenmatige overlast van jeugdigen. In de meeste gevallen is hier sprake van een overlast door Marokkaanse jongeren.

Vanuit de rijksoverheid zijn er gelden beschikbaar gesteld voor een aantal gemeenten die zonder deze hulp de overlast niet of onvoldoende kunnen terugdringen.

Maassluis is eén van deze gemeenten.

In een debat in de vorige gemeenteraad is gekozen om naar Schiedams model gekozen voor de straatcoaches. Het doel hiervan is om op specifieke plaatsen binnen Maassluis deze coaches in te zetten en op die manier intimiderend gedrag terug te dringen door het aanspreken van de overlastgevende jongeren.

Het woord coach geeft impliciet weer dat er opvoedkundig aspect aanwezig is het aanleren van "normaal gedrag". Om dit te bereiken is in de ogen van Maassluis Belang het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen de straatcoaches en de doelgroep eén van de speerpunten, immers alleen repressie, zo leert de geschiedenis, is onvoldoende; er is meer nodig.

In dit licht gezien verbaast het Maassluis Belang dat er binnen twee maanden een wisseling in de personele bezetting plaats vindt.

In een persoonlijk gesprekje op de "werkplek" met de coaches bleek dat de (in ieder geval in de hoofden van de coaches) wisseling voorkomt uit het feit dat de in eerste instantie benoemde functionarissen om een aantal redenen te duur zouden zijn. Door deze wisseling ontstaat een breuk in de vertrouwensband, aldus de huidige functionarissen en komt de doelstelling wellicht onder druk te staan

Voor Maassluis Belang is deze situatie reden om een aantal vragen op grond van art 51 van het reglement van orde te formuleren.

Vraag 1: Is er door rapportages al zicht op de resultaten van de coaches tot nu toe?

Vraag 2: Wat is de relatie tussen de resultaten en de personele wisseling?

Vraag 3: Berust de indruk van de straatcoaches dat zij "te duur" zijn op een realistische kijk op de situatie, met andere woorden is de gekozen aanpak met straatcoaches een relatief duur middel?

Vraag 4: Waren de kosten voor de straatcoaches niet volledig in beeld bij de aanstelling?

Vraag 5: Van welke vorm van arbeidsovereenkomst met de straatcoaches is gebruik gemaakt?

Vraag 6: Heeft Schiedam gelijkluidende ervaringen en kunnen wij leren van de Schiedamse ervaring?

Vraag 7: Heeft de wisseling budgettaire gevolgen voor Maasluis in relatie met de beoogde doelstelling?

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.