Gemeente Den Helder

Verbouw voormalige Zeevaartschool kan van start 2010-07-28

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 27 juli de bouwvergunning verleend voor het restaureren en uitbreiden van de voormalige Zeevaartschool aan het Ankerpark in Den Helder. De voormalige Zeevaartschool is eigendom van de Woningstichting Den Helder. Deze wil het karakteristieke pand in de haven van Den Helder na verbouw verhuren als kantoorruimte.

De gemeente Den Helder heeft het gebouw van de voormalige Hogere Zeevaartschool begin 2007 via een inschrijving verkocht. De gemeente wilde met de verkoop het culturele erfgoed behouden voor de stad en daarnaast een impuls geven aan de ruimtelijke kwaliteit en economie van het gebied. Het pand is toen verkocht aan Woningstichting Den Helder omdat de Woningstichting het beste voldeed aan de criteria als behoud van de monumentale status en de stedenbouwkundige visie van de gemeente. Over het plan om het pand te restaureren is intensieve discussie gevoerd met diverse instanties over onder meer de mogelijkheden van het bouwen op de dijk in het kader van de dijkbescherming en de hoeveelheid bouwmassa die toegevoegd mocht worden aan het monumentale pand.

Afgelopen dinsdag heeft het college de knoop doorgehakt en de bouwvergunning verleend in afwijking van het advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Veel van de opmerkingen van de commissie zijn reeds door de Woningstichting in het ontwerp meegenomen, de resterende opmerkingen over onder meer de hoeveelheid `richtingen' in de gevelvlakken neemt het college niet over.

Nu de gemeente de bouwvergunning verleend heeft kan de Woningstichting aan de slag met aanpak van de voormalige Zeevaartschool zodat er straks weer een prachtig pand op een markante plek in Den Helder staat.