Provincie Utrecht

Vermalen steen als alternatief voor kunstmest

Onderzoeksbureaus Nova Saxum, Alterra, veehouder Sjaak Voorend en de provincie Utrecht zijn een proef gestart om de bodem op een vernieuwende manier te bemesten op een perceel van 400 m2. Het doel van de test is effecten in kaart brengen van duurzaam bodemgebruik door bemesting met in de natuur voorkomende silicaatmineralen. Hiervoor wordt olivijn gebruikt. Getest wordt of bijvoorbeeld de toepassing van silicaat mineralen leidt tot vastlegging van CO2, beter opname van voedingsstoffen door planten, minder energiegebruik, gezonder grond- en oppervlaktewater en tot gezonder, sterker gras voor koeien.

Aanleiding

Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig en bovendien zijn voor de productie niet hernieuwbare grondstoffen zoals fosfaaterts nodig. Het gebruik van kunstmest heeft ook nadelige effecten op het bodemleven en de bodemstructuur waardoor mineralen uitspoelen. De overgang naar alternatieve bemestingsvormen is vanuit deze redenen belangrijk. Daarom ondersteunt de provincie deze proef.

Test

De proef is in april 2010 begonnen en zal lopen tot juni 2011. De uitkomsten worden vergeleken met een ander door provincie Utrecht gestarte vergelijkbare proef in Achterveld. Na de proef zal provincie Utrecht resultaten bekend maken en ter beschikking stellen aan alle geïnteresseerden. Provincie Utrecht verwacht dat de proef bijdraagt aan de noodzakelijke verduurzaming van de landbouw. De landbouw is in de provincie Utrecht na bebouwde omgeving en mobiliteit, de derde grootste sector met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen. Provincie Utrecht streeft naar een schone, co2 arme regionale economie in 2040.

Nadere informatie

Nova Saxum: Bram Hoogesteger, tel: 06 243 83 993 (info@novasaxum.nl) of René Rietra, tel: 0317 48 6495 (Rene. Rietra@wur.nl).

Provincie Utrecht: Doron Verstraelen tel: 030-2582122, 06-21124554, e-mail: doron. verstraelen@provincie-utrecht.nl

Over Sjaak Voorend
Sjaak Voorend heeft een veehouderij met 10 hectare grasland op veengrond waarop koeien en schapen gehouden worden. De veehouderij is gelegen vlakbij de proefboerderij Zegveld.

Over provincie Utrecht:
Provincie Utrecht werkt aan een provincie die klaar is voor de toekomst. Hierbij houden we rekening met volgende generaties en we helpen initiatieven van anderen mogelijk te maken. Daarom financieren wij vernieuwende projecten op het gebied van duurzaamheid, energie, klimaat en waterketen. We bieden financiële steun die het verschil maakt tussen een idee op de plank en een tastbaar resultaat voor een duurzame provincie.

Over Nova Saxum:
Nova Saxum is een adviesbureau dat innovatieve concepten ontwikkelt voor de toepassing van mineralen. Voorts adviseert Nova Saxum op het gebied van klimaat, milieu en geologie

Over Alterra:
Alterra is hèt kennisinstituut voor de groene leefomgeving. Het instituut bundelt een grote hoeveelheid expertise op het gebied van de groene ruimte en het duurzaam maatschappelijk gebruik ervan: kennis van water, natuur, bos, milieu, bodem, landschap, klimaat, recreatie.