Apple Nederland

Apple brengt nieuwe versie van Safari 5 uit

CUPERTINO, 28 juli 2010 - Apple® heeft vandaag Safari® 5.0.1 uitgebracht. Hierin is de voorziening voor Safari-extensies geactiveerd en wordt de Safari Extensions Gallery geïntroduceerd. Apple heeft de ondersteuning voor extensies al in juni geïntroduceerd in Safari 5, zodat ontwikkelaars alvast extensies konden bouwen op basis van HTML5-, CSS3- en JavaScript-webstandaarden. In de Safari Extensions Gallery kunnen gebruikers snel extensies vinden waarmee ze krachtige nieuwe functionaliteit aan Safari kunnen toevoegen, van knoppenbalken voor het weergeven van livewebkanalen tot geavanceerde programma's die webmateriaal filteren. Gebruikers kunnen in Safari 5.0.1 extensies downloaden en installeren via deze Safari Extensions Gallery, maar ook rechtstreeks vanaf de website van een ontwikkelaar.

"Safari 5 was een groot succes en gebruikers waren zeer enthousiast over de innovatieve nieuwe Safari Reader", aldus Brian Croll, vice president OS X Product Marketing van Apple. "Het is fantastisch dat zo veel vooraanstaande ontwikkelaars de mooiste extensies ontwikkelen. Onze gebruikers zullen het geweldig vinden dat ze Safari op allerlei manieren kunnen aanpassen."

"We hebben al miljoenen klanten die een Amazon Wish List bijhouden met producten die ze willen kopen of cadeau willen krijgen", aldus Gianna Puerini, vice president Worldwide Design and Community bij Amazon.com . "Met Safari 5 konden we heel snel de extensie 'Add to Amazon Wish List' bouwen. Hiermee kunnen gebruikers met één klik op een knop producten vanaf elke willekeurige website aan hun Amazon Wish List toevoegen."

"We zijn erg blij dat we nauw kunnen blijven samenwerken met Apple en visuele hoogstandjes van Bing aan Safari kunnen toevoegen", aldus Jeff Henshaw, general manager van Bing User Experience. "Dankzij de Bing-extensie voor Safari kan de gebruiker bij het surfen met Safari gebruikmaken van de intelligente Bing-zoekmachine. Wanneer een gebruiker tekst selecteert in Safari, koppelt Bing de tekst direct aan andere informatie en geeft nuttige, informatieve tips weer, van plattegronden en routebeschrijvingen tot vertalingen in realtime en gerichte zoekresultaten op het internet."

"Met behulp van gestandaardiseerde webtechnologieën en de extensiebouwer van Safari hebben we een MLB.com MLB.com-extensie ontwikkeld waarmee fans hun honger naar honkbalnieuws op een nieuwe manier kunnen stillen en zelfs live kunnen meekijken bij een wedstrijd. En dat allemaal rechtstreeks vanuit de knoppenbalk van Safari", aldus Noah Garden, executive vice president Commerce and Sponsorship bij MLB.com.

"Dankzij onze extensie voor Safari kunnen lezers continu op de hoogte blijven van het laatste nieuws en direct belangrijke berichten, blogs en columns lezen waarin ze geïnteresseerd zijn", aldus Denise Warren, general manager NYTimes.com bij The New York Times Company. "Terwijl de gebruiker andere sites bekijkt via Safari, controleert de extensie automatisch of er nieuwe berichten en beelden zijn. De gebruiker hoeft dus niets meer te missen."

"Het bouwen van onze Twitter-extensie in Safari was een fluitje van een cent", aldus Jason Goldman, vice president Product bij Twitter. "We bieden hiermee voorzieningen zoals het kunnen twitteren over een pagina en de mogelijkheid om populaire onderwerpen weer te geven. Zo heeft de gebruiker op een eenvoudige manier toegang tot relevante en interessante informatie ongeacht op welke website hij op dat moment surft."

De Safari Extensions Gallery is toegankelijk vanuit het Safari-menu of via extensions.apple.com. Gebruikers kunnen met één muisklik extensies vanuit de galerie downloaden en installeren en hoeven daarbij de browser niet opnieuw te starten. Extensies kunnen automatisch worden bijgewerkt en zijn eenvoudig te beheren in Safari. Gebruikers kunnen afzonderlijke extensies in- of uitschakelen of alle extensies met één muisklik in één keer uitschakelen.

Safari-extensies worden gebouwd op basis van HTML5-, CSS3- en JavaScript-webstandaarden en hoeven in kracht en functionaliteit niet onder te doen voor geavanceerde webprogramma's. Elke Safari-extensie is ondertekend met een digitaal certificaat van Apple om ongeoorloofde wijzigingen te voorkomen en om te kunnen controleren dat nieuwe versies van de extensies afkomstig zijn van de oorspronkelijke ontwikkelaar. Safari-extensies zijn voorzien van een sandboxbeveiliging die garandeert dat de extensies geen toegang hebben tot gegevens op het systeem van een gebruiker en alleen kunnen communiceren met websites die de ontwikkelaar specifiek heeft ingesteld. Extra stabiliteit wordt geboden doordat Safari-extensies uitsluitend in de browser kunnen worden uitgevoerd.

Safari 5 is tevens voorzien van Safari Reader, waarmee kleine én grote artikelen op het web in een apart venster worden geopend. Alle overbodige content is daarin weggelaten en bovendien kan de gebruiker door de tekst heen scrollen. De Nitro JavaScript-engine voert JavaScript tot dertig procent sneller uit dan Safari 4.* Safari 5 is gebaseerd op de open-source WebKit-engine die is ontwikkeld door Apple, en biedt meer dan tien krachtige nieuwe HTML5-functies voor het maken van multimediaprojecten met opties als schermvullende weergave en ondertitels voor HTML5-video.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Safari 5 kan gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/safari /www.apple.com/nl/safari> voor zowel Mac OS® X als Windows. Safari 5 voor Mac OS X vereist Mac OS X Leopard® 10.5.8 of Mac OS X Snow Leopard® 10.6.2 of hoger. Safari 5 voor Windows vereist Windows XP SP2, Windows Vista of Windows 7, minimaal 256 MB geheugen en een systeem met minimaal een 500-MHz Intel Pentium-processor. Meer informatie over de functies en systeemvereisten van Safari 5 is te vinden op www.apple.com/nl/safari. De Safari Extensions Gallery is toegankelijk via extensions.apple.com . Aanmelden voor het Safari Developer Program kan via developer.apple.com/programs/safari.


*De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte systeemconfiguratie, netwerkverbinding en andere factoren. Alle tests zijn door Apple in mei 2010 uitgevoerd op een iMac® met een 3,06-GHz Intel Core 2 Duo, Mac OS X versie 10.6.3 en 4 GB RAM. De JavaScript-benchmark is gebaseerd op de SunSpider-prestatietest voor JavaScript 0.9.1.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de magische iPad, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht heeft gegeven.

PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)20 5352728

AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website /www.apple.com/nl/pr> of bel Apple's Media Helplijn op 020 5352728

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr.

© 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iLife, Snow Leopard, iPhoto, iMovie, GarageBand, Time Machine, Apple Store, AirPort Extreme, FireWire, Aperture, Final Cut, Logic, iWork en AppleCare zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.