Wegener NV

| | | | |


Wegener in 1e halfjaar 2010:    Bedrijfsresultaat belangrijk beter
                    Advertentiemarkt aanhoudend zwak

Koninklijke Wegener heeft in het 1e halfjaar 2010 een bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten) gerealiseerd van EUR 30,3 miljoen. Dit betekent een stijging van EUR 4,2 miljoen (16,0%) ten opzichte van het 1e halfjaar 2009. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is een lager kostenniveau. In de ontwikkeling van de omzet speelt een aantal factoren: . De omzet daalde door de verkoop van AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag. . De omzet uit abonnementen, verkoop van producten en diensten aan lezers, internet en advertenties in de huis-aan-huiskranten vertoonden een stijging. Dit laatste werd mede door de overname van PLM per medio juli 2009 en nieuwe activiteiten in Limburg en de regio Amsterdam veroorzaakt. . De omzet van advertenties in de dagbladen en uit externe drukopdrachten waren lager dan in 2009.

Door het hogere bedrijfsresultaat, lagere financieringslasten en hogere belastingen komt de netto winst voor bijzondere posten over het 1e halfjaar 2010 per saldo uit op EUR 18,7 miljoen (2009: EUR 13,6 miljoen), een stijging van 37,4%. De lagere financieringslasten zijn het gevolg van een lagere gemiddelde bankschuld en een lagere interestopslag. Vooral als gevolg van de reservering voor de betwiste boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit in de zaak Zeeuws-Vlaanderen ontstaat in het 1e halfjaar 2010 een netto verlies (na bijzondere posten) van EUR 4,5 miljoen (2009: netto winst EUR 13,2 miljoen). De aan Wegener opgelegde boete van EUR 19,1 miljoen is opgenomen onder "Overige bedrijfskosten".

De marktomstandigheden gedurende de eerste helft van 2010 bleven ongunstig ondanks berichten over een lichte opleving van de economie. Dit voorzichtige herstel van de economie betreft met name de export. Binnenlandse consumptie bleef op een zeer laag niveau, waardoor adverteerders eveneens de hand op de knip hielden. De advertenties van merken en diensten vertoonden een duidelijke daling ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dit gold ook voor de markt van personeelsadvertenties. De omzet in dit segment daalde door afzwakking van de werkgelegenheid voor zowel de gedrukte producten als de internetproducten. De daling van de advertentieomzet in het 1e halfjaar 2010 ten opzichte van dezelfde periode in 2009 is aanzienlijk minder dan de daling in dezelfde periode van 2009 ten opzichte van 2008 (namelijk 3,3% versus 22,9%). De teruggang van de advertentie-inkomsten neemt derhalve aanzienlijk af.

Door de verkoop van het 37%-aandeel in AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag aan de Persgroep Nederland (medio 2009) zijn de cijfers over het 1e halfjaar 2010 en die van 2009 moeilijk met elkaar te vergelijken. Indien deze effecten worden geëlimineerd daalt de totale omzet in het 1e halfjaar 2010 met 1,0% ten opzichte van vorig jaar.

Met ingang van 1 januari 2010 zijn alle uitgeefactiviteiten van Wegener ondergebracht in één uitgeverij onder de naam Wegener Media. Alle ondersteunende en stafdiensten zijn per discipline samengevoegd in de backoffice afdelingen van Wegener Media.

Activiteiten
Wegener Media dagbladen
De advertentieomzet in de dagbladen van Wegener bedroeg in het 1e halfjaar 2010 EUR 60,3 miljoen, hetgeen EUR 5,9 miljoen (8,9%) lager is dan over dezelfde periode in 2009. Deze daling werd met name veroorzaakt door lagere opbrengsten van nationale adverteerders en personeelsadvertenties. Bij personeelsadvertenties is nog steeds sprake van een daling in het volume, waardoor de omzet vrijwel evenredig daalde. Regionale advertenties en familieberichten vertoonden geringe groei respectievelijk bleven op hetzelfde niveau als in het 1e halfjaar 2009. De abonnementenomzet groeide met 2,3%, dankzij prijsverhogingen. Het aantal betaalde abonnementen nam af met 1,9%. (1e halfjaar 2009: 2,4%) De verkoop van producten en diensten aan lezers is gestegen met 7,6%. Door de versterkte focus op online activiteiten zijn de nieuwssites van de dagbladen verder doorontwikkeld en is de interactie tussen het gedrukte product en de online nieuwssite geïntensiveerd. Dit heeft ertoe geleid dat in juni 2010 zowel het aantal pageviews als het aantal unieke bezoekers ten opzichte van juni 2009 is gestegen met 11% respectievelijk 27%. De omzet uit de internetactiviteiten van de dagbladen groeide in het 1e halfjaar 2010 belangrijk. Door de herinrichting van de backoffice afdelingen in 2009 konden de dagbladen profiteren van een lager kostenniveau. Daarnaast voerden de dagbladuitgeverijen ook decentraal kostenbesparende maatregelen door teneinde de omzetderving zo goed mogelijk te compenseren. Wegener, Telegraaf Media Groep en NDC Mediagroep tekenden op 16 juni 2010 een intentieverklaring waarin partijen op hoofdlijnen overeenstemming bereikten over de gezamenlijke distributie van hun respectievelijke dagbladen. Volgens het nieuwe model worden de bezorgactiviteiten van TMG met betrekking tot De Telegraaf - in de gebieden waar Wegener en NDC de regionale ochtendkranten verspreiden - geïntegreerd met de bezorgactiviteiten van Wegener respectievelijk NDC. Dit leidt tot synergie voordelen en waarborgt de kwaliteit van de bezorging. Medio 2011 zal de nieuwe organisatie gerealiseerd zijn.

Wegener Media huis-aan-huiskranten
In het eerste kwartaal van 2010 heeft Wegener de doelstelling van landelijke dekking bereikt met de introductie van huis-aan-huiskranten in Limburg en de regio Amsterdam. Deze nieuwe producten en de in 2009 gestarte samenwerking met enkele externe huis-aan-huiskrantuitgeverijen heeft een positief effect gehad op de omzet. Daarnaast heeft de acquisitie van PLM in juli 2009 de omzet in de eerste helft van 2010 vergroot ten opzichte van de eerste helft van 2009. In totaal nam de omzet uit advertenties met 1,8% toe tot EUR 76,2 miljoen. Door de herinrichting van de backoffice afdelingen in 2009 konden de huis-aan-huiskranten profiteren van een lager kostenniveau. In de eerste helft van het lopende boekjaar werden de kostenbesparende maatregelen die in 2009 waren genomen geïntensiveerd.

Wegener Media digital
Nadat Wegener in 2009 de organisatie had aangepast aan de nieuwe marktomstandigheden en begin 2010 de doelstelling van landelijke dekking werd bereikt, kon in de eerste helft van 2010 de volgende stap gezet worden op de weg naar een crossmediale contentuitgeverij. De focus werd gelegd op het vergroten en verbeteren van het bereik van de totale portfolio, onder andere door verbetering en ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten, zowel lokaal als op nationale schaal. AutoTrack handhaafde de nummer één positie in de markt van autosites. Het nieuw gelanceerde platform zal een wezenlijke bijdrage leveren aan het behoud van deze positie. De omzet van JobTrack stond onder druk vanwege de slechte situatie op de arbeidsmarkt. Het aantal unieke bezoekers van JobTrack steeg in het 1e halfjaar 2010 ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In totaal nam de omzet uit internetproducten het 1e halfjaar 2010 met 14,7% toe in vergelijking met dezelfde periode in 2009.

Wegener NieuwsDruk
De omzet van de drukkerijen daalde in de eerste helft van 2010 in vergelijking met dezelfde periode in 2009 door verlies van opdrachten en krimpende oplagen en omvangen van externe klanten. Daarnaast is sprake van verlies van activiteiten (met name de drukopdracht van het AD) door de verkoop van de drukkerij in Den Haag in augustus 2009 aan de Persgroep Nederland. Autonoom is sprake van een daling van de externe omzet met EUR 2,7 miljoen. Door de beschikbare drukcapaciteit aan te passen aan de verminderde vraag (door onder andere het sluiten van de drukkerij in Nijmegen per eind juni 2009) en aanvullende kostenbesparingen kon het bedrijfsresultaat van de drukkerijen in het 1e halfjaar 2010 op ongeveer hetzelfde niveau blijven als in de eerste helft van 2009. In juni 2010 werd bekend dat twee drukkerijen, te weten Wegener NieuwsDruk Twente en Wegener NieuwsDruk Gelderland, door de internationale organisatie IFRA zijn bekroond met de Quality Award. Daarmee behoren deze drukkerijen tot het selecte gezelschap van de International Newspaper Color Quality Club.

Investeringen/desinvesteringen
In het eerste halfjaar 2010 is voor een bedrag van EUR 4,3 miljoen geïnvesteerd (vergelijkbare periode 2009: EUR 9,8 miljoen), waarvan in materiële vaste activa EUR 3,3 miljoen (vergelijkbare periode 2009: EUR 8,4 miljoen). De daling van de investeringen is voor het grootste deel het gevolg van de afronding van het investeringsproject van de nieuwe drukkerij in Best. De investeringen in immateriële vaste activa (EUR 1,0 miljoen) betreffen voornamelijk uitgavenrechten van huis-aan-huiskranten. Enkele investeringen uit 2009 zijn (deels) in 2010 betaald, waaronder de uitgavenrechten voor De Pers.

Financiering
De netto rentedragende schuld van Wegener is eind juni 2010 ten opzichte van 31 december 2009 met 5,1% gedaald van EUR 117,0 miljoen naar EUR 111,0 miljoen. Deze daling is mede het gevolg van de ontvangen aflossing op de lening van Wegener aan AD NieuwsMedia van EUR 15,4 miljoen.

Vooruitzichten
De behaalde resultaten over het 1e halfjaar 2010 in vergelijking met het voorgaande jaar kunnen niet zonder meer doorgetrokken worden naar de rest van het jaar vanwege met name: . Verkoop van AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag respectievelijk koop van PLM heeft medio 2009 plaats gevonden; . Recente reorganisaties hebben in de loop van 2009 hun beslag gehad. De kostenbesparingen zijn daarom in vergelijkende zin in het eerste deel van 2010 het grootst.

Doorgevoerde reorganisaties, lagere papierprijzen en aanvullende maatregelen in 2010 hebben een positief effect op de slagvaardigheid van de organisatie en het kostenniveau van 2010. De ontwikkelingen op de advertentiemarkt blijven echter vooralsnog onzeker. Hierdoor is het eveneens onzeker welk bedrijfsresultaat over geheel 2010 gerealiseerd zal worden.

Apeldoorn, 28 juli 2010

Raad van Bestuur
Koninklijke Wegener NV

Geconsolideerde balans

Voor voorgestelde winstverdeling (in duizenden euro's)

|                                        |30 juni  | |31       | |30 juni |
|                                        |2010     | |december | |2009    |
|                                        |         | |2009     | |        |
|ACTIVA                                  |         | |         | |        |
|                                        |         | |         | |        |
|Vaste activa                            |         | |         | |        |
|Immateriële vaste activa                |519.835  | |523.105  | |508.323 |
|Materiële vaste activa                  |85.971   | |88.608   | |90.065  |
|Investeringen in geassocieerde          |4.372    | |4.561    | |4.197   |
|deelnemingen                            |         | |         | |        |
|Uitgestelde belastingvorderingen        |5.810    | |10.837   | |3.929   |
|Overige financiële vaste activa         |292      | |11.148   | |1.796   |
|                                        |616.280  | |638.259  | |608.310 |
|                                        |         | |         | |        |
|Vlottende activa                        |         | |         | |        |
|Voorraden                               |1.685    | |2.219    | |2.179   |
|Vorderingen op groepsmaatschappijen     |2.195    | |922      | |888     |
|Vorderingen                             |46.885   | |54.622   | |55.768  |
|Geldmiddelen en kasequivalenten         |3.555    | |3.500    | |15.535  |
|                                        |54.320   | |61.263   | |74.370  |
|                                        |         | |         | |        |
|Activa geclassificeerd als aangehouden  |         | |-        | |        |
|voor verkoop                            |-        | |         | |67.990  |
|                                        |670.600  | |699.522  | |750.670 |
|PASSIVA                                 |         | |         | |        |
|                                        |         | |         | |        |
|Totaal eigen vermogen                   |         | |         | |        |
|Eigen vermogen toe te rekenen aan       |305.620  | |311.704  | |316.808 |
|aandeelhouders                          |         | |         | |        |
|van Koninklijke Wegener NV              |         | |         | |        |
|Minderheidsbelangen                     |-        | |-        | |-       |
|                                        |305.620  | |311.704  | |316.808 |
|                                        |         | |         | |        |
|Langlopende verplichtingen              |         | |         | |        |
|Pensioenverplichtingen                  |30.341   | |33.010   | |14.757  |
|Uitgestelde belastingverplichtingen     |-        | |-        | |1.080   |
|Voorzieningen                           |25.072   | |33.179   | |22.043  |
|Rentedragende leningen                  |103.694  | |112.780  | |128.913 |
|Renteswaps                              |1.360    | |1.255    | |1.662   |
|                                        |160.467  | |180.224  | |168.455 |
|                                        |         | |         | |        |
|Kortlopende verplichtingen              |         | |         | |        |
|Pensioenverplichtingen                  |6.183    | |6.275    | |3.822   |
|Voorzieningen                           |15.621   | |24.444   | |39.568  |
|Rentedragende leningen                  |10.844   | |7.737    | |28.172  |
|Renteswaps                              |1.449    | |1.447    | |1.237   |
|Schulden aan groepsmaatschappijen       |1.367    | |2.816    | |535     |
|Schulden aan leveranciers               |18.164   | |25.253   | |26.410  |
|Vooruitontvangen abonnementsgelden      |48.430   | |52.996   | |47.566  |
|Overige kortlopende schulden            |102.455  | |86.626   | |75.109  |
|                                        |204.513  | |207.594  | |222.419 |
|                                        |         | |         | |        |
|Verplichtingen met betrekking tot activa|         | |-        | |        |
|geclassificeerd als aangehouden voor    |-        | |         | |42.988  |
|verkoop                                 |         | |         | |        |
|                                        |670.600  | |699.522  | |750.670 |
|                                        |         | |         | |        |
Geconsolideerde winst-en-verliesrekening

(in duizenden euro's)

|                                        |1e      | |1e      | |gehele  |
|                                        |halfjaar| |halfjaar| |jaar    |
|                                        |2010    | |        | |2009    |
|                                        |        | |2009    | |        |
|                                        |        | |        | |        |
|Opbrengsten                             |269.832 | |309.405 | |586.334 |
|Overige baten                           |-       | |-       | |910     |
|Opbrengsten en overige baten            |269.832 | |309.405 | |587.244 |
|                                        |        | |        | |        |
|Kosten van grond- en hulpstoffen        |19.188  | |31.138  | |55.591  |
|Kosten uitbesteed werk en andere externe|69.412  | |71.990  | |140.756 |
|kosten                                  |        | |        | |        |
|Personeelskosten                        |99.845  | |116.619 | |250.868 |
|Afschrijvingen op immateriële vaste     |4.239   | |2.756   | |5.499   |
|activa                                  |        | |        | |        |
|Afschrijvingen op materiële vaste activa|5.916   | |8.901   | |15.292  |
|Overige bedrijfskosten                  |65.435  | |51.889  | |101.006 |
|Totale lasten                           |264.035 | |283.293 | |569.012 |
|                                        |        | |        | |        |
|Bedrijfsresultaat                       |5.797   | |26.112  | |18.232  |
|                                        |        | |        | |        |
|Aandeel in resultaat geassocieerde      |433     | |311     | |698     |
|deelnemingen                            |        | |        | |        |
|Financieringsopbrengsten                |472     | |251     | |755     |
|Financieringslasten                     |-6.131  | |-7.782  | |-13.907 |
|Financiële baten en lasten              |-5.226  | |-7.220  | |-12.454 |
|                                        |        | |        | |        |
|Winst voor belastingen                  |571     | |18.892  | |5.778   |
|                                        |        | |        | |        |
|Belastingen                             |-5.035  | |-5.723  | |2.075   |
|                                        |        | |        | |        |
|Verlies / Winst                         |-4.464  | |13.169  | |7.853   |
|                                        |        | |        | |        |
|Toe te rekenen aan:                     |        | |        | |        |
|- aandeelhouders Koninklijke Wegener NV |-4.464  | |13.169  | |7.853   |
|- minderheidsbelangen                   |-       | |-       | |-       |
|                                        |-4.464  | |13.169  | |7.853   |
|                                        |        | |        | |        |
|Verlies / Winst per aandeel (in euro's) |        | |        | |        |
|- gewone winst per aandeel toe te       |-0,12   | |0,28    | |0,14    |
|rekenen aan houders van gewone aandelen |        | |        | |        |
|Koninklijke Wegener NV                  |        | |        | |        |
|                                        |        | |        | |        |
Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten

(in duizenden euro's)

|                                        |1e      | |1e      | |gehele  |
|                                        |halfjaar| |halfjaar| |jaar    |
|                                        |2010    | |2009    | |2009    |
|                                        |        | |        | |        |
|Winst over de periode                   |-4.464  | |13.169  | |7.853   |
|                                        |        | |        | |        |
|Waardeveranderingen van effectief       |-71     | |-1.297  | |-1.013  |
|dekkende renteswaps                     |        | |        | |        |
|Belastingen                             |18      | |330     | |258     |
|                                        |-53     | |-967    | |-755    |
|                                        |        | |        | |        |
|Totaal gerealiseerde en                 |-4.517  | |12.202  | |7.098   |
|niet-gerealiseerde resultaten           |        | |        | |        |
|                                        |        | |        | |        |
|                                        |        | |        | |        |
|Toe te rekenen aan:                     |        | |        | |        |
|- aandeelhouders Koninklijke Wegener NV |-4.517  | |12.202  | |7.098   |
|- minderheidsbelangen                   |-       | |-       | |-       |
|                                        |-4.517  | |12.202  | |7.098   |
|                                        |        | |        | |        |
Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen

voor voorgestelde winstverdeling (in duizenden euro's)

|2010              |Eigen vermogen toe te rekenen aan   | |    | |    |
|                  |aandeelhouders van                  | |    | |    |
|                  |Koninklijke Wegener NV              | |    | |    |
|                                        |        | |        | |        |
|Kasstroom uit operationele activiteiten |        | |        | |        |
|Opbrengsten en overige baten            |269.832 | |309.405 | |587.244 |
|Totale lasten                           |264.035 | |283.293 | |569.012 |
|Bedrijfsresultaat                       |5.797   | |26.112  | |18.232  |
|Aanpassingen voor:                      |        | |        | |        |
|- boekresultaten / waardemutatie vaste  |-       | |-300    | |-910    |
|activa                                  |        | |        | |        |
|- afschrijvingen op immateriële vaste   |4.239   | |2.756   | |5.499   |
|activa                                  |        | |        | |        |
|- afschrijvingen op materiële vaste     |5.916   | |8.901   | |15.292  |
|activa                                  |        | |        | |        |
|- mutatie werkkapitaal                  |-5.475  | |-4.609  | |4.622   |
|- reservering NMa boete met betrekking  |19.100  | |-       | |-       |
|tot Zeeuws- Vlaanderen                  |        | |        | |        |
|- toevoegingen aan voorzieningen        |3.094   | |-       | |38.092  |
|Onttrekkingen aan voorzieningen         |-24.290 | |-13.951 | |-39.671 |
|Kasstroom uit bedrijfsoperaties         |8.381   | |18.909  | |41.156  |
|                                        |        | |        | |        |
|Ontvangen dividend van geassocieerde    |914     | |994     | |994     |
|deelnemingen                            |        | |        | |        |
|Ontvangen financieringsopbrengsten      |472     | |251     | |328     |
|Betaalde financieringslasten            |-2.647  | |-4.826  | |-9.960  |
|Ontvangen/betaalde belastingen          |-       | |-       | |-       |
|Kasstroom uit operationele activiteiten |7.120   | |15.328  | |32.518  |
|                                        |        | |        | |        |
|Kasstroom uit investeringsactiviteiten  |        | |        | |        |
|Verworven groepsmaatschappijen          |-       | |-       | |862     |
|Vervreemde groepsmaatschappijen         |-       | |3.973   | |3.973   |
|Opbrengsten uit verkoop van AD          |-       | |-       | |14.543  |
|NieuwsMedia BV en                       |        | |        | |        |
|activa/passiva van Wegener NieuwsDruk   |        | |        | |        |
|West                                    |        | |        | |        |
|Ontvangen aflossing lening AD           |15.374  | |-       | |-       |
|NieuwsMedia                             |        | |        | |        |
|Stortingen in geassocieerde deelnemingen|-292    | |-415    | |-392    |
|Investeringen immateriële vaste activa  |-10.190 | |-1.462  | |-9.819  |
|Investeringen materiële vaste activa    |-4.463  | |-14.869 | |-16.767 |
|Desinvesteringen materiële vaste activa |52      | |346     | |208     |
|Kasstroom uit investeringsactiviteiten  |481     | |-12.427 | |-7.392  |
|                                        |        | |        | |        |
|Kasstroom uit financieringsactiviteiten |        | |        | |        |
|Lagere aanwending kredietfaciliteit     |-5.979  | |-14.324 | |-51.176 |
|rentedragende leningen                  |        | |        | |        |
|Uitgekeerd dividend Koninklijke Wegener |-1.567  | |-1.567  | |-1.567  |
|NV op cumulatief financieringspreferente|        | |        | |        |
|aandelen                                |        | |        | |        |
|Kasstroom uit financieringsactiviteiten |-7.546  | |-15.891 | |-52.743 |
|                                        |        | |        | |        |
|Netto kasstroom                         |55      | |-12.990 | |-27.617 |
|                                        |        | |        | |        |
|                                        |        | |        | |        |
|Stand per 1 januari                     |3.500   | |31.117  | |31.117  |
|                                        |        | |        | |        |
|Geclassificeerd als aangehouden voor    |-       | |-2.592  | |-       |
|verkoop                                 |        | |        | |        |
|                                        |        | |        | |        |
|Stand per 30 juni respectievelijk 31    |3.555   | |15.535  | |3.500   |
|december                                |        | |        | |        |
|                                        |        | |        | |        |
Toelichting

Algemeen
De geconsolideerde halfjaarrekening 2010 van Koninklijke Wegener NV is op 26 juli 2010 behandeld in de vergadering van de Raad van Commissarissen. Op 28 juli 2010 is vóór beurs een persbericht uitgebracht over de halfjaarcijfers 2010. Koninklijke Wegener NV is gevestigd te Apeldoorn, Nederland; de certificaten van gewone aandelen zijn genoteerd aan de beurs in Amsterdam (Euronext). De activiteiten van (de groepsmaatschappijen van) Koninklijke Wegener NV betreffen het uitgeven van regionale dagbladen en huis-aan-huiskranten, het ontwikkelen en exploiteren van internetproducten en het leveren van grafische producten en diensten. Deze activiteiten worden in Nederland ontplooid.

Sinds eind oktober 2007 is Mecom Group plc te Londen in meerderheid eigenaar van de aandelen Wegener via haar dochtermaatschappij Mecom Media Holland Holding BV. Mecom heeft 86,44% van de (certificaten van) gewone aandelen verworven. Daarnaast heeft Mecom 100% verworven van de (certificaten van) cumulatief financieringspreferente aandelen (voor zover niet gehouden door Wegener).

Jaarverslag 2009
De jaarrekening 2009 en het Jaarverslag 2009 zijn in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 18 mei 2010 ongewijzigd goedgekeurd. De in het Jaarverslag 2009 voorgestelde winstverdeling is in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 18 mei 2010 eveneens ongewijzigd goedgekeurd. Het dividend op cumulatief financieringspreferente aandelen is op 3 juni 2010 uitgekeerd.

Grondslagen
De halfjaarrekening is opgesteld in overeenstemming met International Financial Reporting Standards (IFRS), zoals die zijn goedgekeurd door de Europese Unie, waaronder IAS 34. De toegepaste grondslagen van waardering en resultaatbepaling zijn gelijk aan die in de jaarrekening 2009. Op dit geconsolideerde halfjaarbericht is geen accountantscontrole toegepast.

De met ingang van 1 januari 2010 van toepassing zijnde nieuwe standaarden, waaronder IFRS 2 Share-based payment - Group Cash-settled Share-based Payment Transactions, IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement - Eligible Hedged Items en IFRIC 17 Distribution of Non-cash Assets to Owners hebben geen invloed op de financiële positie van Wegener.

Risicoparagraaf
De marktomstandigheden gedurende de eerste helft van 2010 bleven ongunstig ondanks berichten over een lichte opleving van de economie. Daardoor blijft het belangrijkste risico voor de resterende maanden van het boekjaar 2010 het economische herstel en het daarmee samenhangende herstel van de advertentiemarkt. Het effect van de dalende advertentiemarkt op het bedrijfsresultaat van Wegener wordt gemitigeerd vanwege in 2009 doorgevoerde reorganisaties en nieuwe kostenbesparende maatregelen.

Het strategische beleid van Wegener is gericht op een transitie naar een succesvolle crossmediale organisatie om het risico van terugval in omzet en resultaat het hoofd te kunnen bieden. Het risico bestaat dat Wegener deze omslag niet tijdig kan maken. Nu de reorganisatie in de backoffice afdelingen in belangrijke mate is afgerond zal in de tweede helft van 2010 verder worden gewerkt aan de ombouw van een voornamelijk op print gericht bedrijf naar een crossmediale content uitgeverij.

Door vermindering van het aantal druklocaties is de bezettingsgraad van de resterende drukpersen toegenomen en zijn de capaciteitskosten afgenomen. De potentiële schade als gevolg van een calamiteit op een druklocatie of een verstoring van het drukproces is daardoor toegenomen. De impact hiervan op het resultaat en/of eigen vermogen is afhankelijk van de aard en omvang van de verstoring en derhalve lastig te kwantificeren. Er zijn diverse maatregelen genomen om de kans dat een daadwerkelijke verstoring optreedt te verkleinen.

Grote delen van de bedrijfsprocessen van Wegener berusten op geautomatiseerde systemen en een infrastructuur om communicatie tussen de verschillende systemen mogelijk te maken. Deze systemen en netwerken spelen in bijna alle aspecten van de bedrijfsvoering een sleutelrol. Verstoringen van deze systemen en netwerken kunnen een grote inbreuk op de bedrijfsprocessen en daarmee op het resultaat van de onderneming veroorzaken. Calamiteitenplannen, diverse beveiligingsmaatregelen en dubbel uitgevoerde netwerken beperken de risico's.

Volledigheidshalve wordt verwezen naar de paragraaf "Gebeurtenissen na balansdatum" waarin informatie is opgenomen over de door de NMa opgelegde boete met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen.

Voor nadere informatie over genoemde risico's en over overige risico's wordt verwezen naar de risicoparagraaf in het Jaarverslag 2009.

Seizoensinvloeden
De omzet uit advertenties kent enige seizoensinvloed. In het tweede en vierde kwartaal ligt deze omzet hoger dan in het eerste en derde kwartaal. Deze seizoensinvloed is branchebreed en wordt veroorzaakt door eenzelfde effect in consumentenbestedingen. Adverteerders reageren hierop door in periodes van hogere consumentenbestedingen meer te adverteren voor hun producten en diensten. Daarnaast spelen bij de gedrukte dagbladen het aantal verschijndagen en het aantal zaterdagen een rol, zij het over een halfjaar gemeten, een geringe. Het aantal verschijndagen kan per halfjaar verschillen door de invloed van de kalender (hoe de weekenden vallen) en op welke dagen verschillende feestdagen vallen. Het aantal zaterdagen is van belang omdat in de gedrukte dagbladen de zaterdagkrant meer advertenties bevat, onder andere personeelsadvertenties, dan doordeweekse dagen. Het grootste deel van de huis-aan-huiskranten verschijnt op de woensdag. Het aantal woensdagen in een verslagperiode kan derhalve ook enig effect hebben. In het 1e halfjaar 2010 was de situatie in vergelijking met het 1e halfjaar 2009 als volgt:

|                |1e halfjaar |1e halfjaar  |
|                |2010        |2009         |
|Aantal          |150         |151          |
|verschijndagen  |            |             |
|Aantal          |26          |26           |
|zaterdagen      |            |             |
|Aantal          |25          |25           |
|woensdagen      |            |             |
Invloed van consolidatie en deconsolidatie
Geconsolideerd worden de groepsmaatschappijen waarin Koninklijke Wegener NV direct of indirect deelneemt en overwegende zeggenschap heeft. De activa en passiva en de opbrengsten en lasten worden voor 100% verwerkt. Het aandeel van derden in het vermogen en in het resultaat wordt afzonderlijk vermeld. De jaarrekeningen van groepsmaatschappijen zijn opgesteld voor hetzelfde verslagjaar en de grondslagen zijn gelijk aan die van Koninklijke Wegener NV. Joint ventures worden proportioneel geconsolideerd, waarbij dezelfde grondslagen van waardering en resultaatbepaling worden toegepast als bij Koninklijke Wegener NV. Van een joint venture is sprake in geval van activiteiten, waarop als gevolg van een overeenkomst tot samenwerking tussen de deelnemers de zeggenschap gezamenlijk wordt uitgeoefend.

Alle saldi, transacties, baten en lasten binnen de groep en winsten en verliezen voortvloeiend uit transacties binnen de groep worden volledig geëlimineerd.

De belangrijkste wijzigingen in de consolidatiekring zijn de deconsolidatie van AD NieuwsMedia BV per 31 juli 2009 en de consolidatie van Wegener PLM BV per 15 juli 2009. Voorts zijn de geconsolideerde cijfers beïnvloed door de verkoop van de drukkerij in Den Haag welke gerealiseerd is in samenhang met de verkoop van AD NieuwsMedia BV. In de vergelijkende cijfers van 2009 zijn de resultaten van AD NieuwsMedia voor de volledige periode proportioneel (37%) geconsolideerd. In de balans zijn de activa en passiva per 30 juni 2009 betreffende AD NieuwsMedia evenals de drukkerij Wegener NieuwsDruk West gepresenteerd als 'geclassificeerd als aangehouden voor verkoop'.

Informatie over segmenten
Toepassing van IFRS 8 leidt niet tot separate informatie over segmenten, omdat binnen Wegener de verschillende activiteiten een vergelijkbaar risicoprofiel hebben en zodanig met elkaar verbonden zijn dat operationele en strategische beslissingen over toe te kennen middelen uitsluitend op totaalniveau worden beoordeeld.

Specificatie omzet

|                           |1e    | |1e    | |mutati| |gehele|
|                           |halfja| |halfja| |e     | |jaar  |
|                           |ar    | |ar    | |      | |      |
|                           |2010  | |2009  | |in %  | |2009  |
|Uitgeefactiviteiten        |      | |      | |      | |      |
|- advertenties dagbladen   |60.340| |66.256| |-8,9  | |126.55|
|                           |      | |      | |      | |7     |
|- advertenties             |76.222| |74.895| |1,8   | |151.37|
|huis-aan-huiskranten       |      | |      | |      | |1     |
|- abonnementen Wegener     |102.87| |100.60| |2,3   | |203.22|
|dagbladen                  |8     | |8     | |      | |4     |
|- grafische producten      |10.054| |12.801| |-21,5 | |25.807|
|(exclusief                 |      | |      | |      | |      |
|Wegener NieuwsDruk West)   |      | |      | |      | |      |
|- internetproducten        |11.121| |9.699 | |14,7  | |18.251|
|- overige omzet            |9.217 | |8.241 | |11,8  | |18.568|
|krantenactiviteiten        |      | |      | |      | |      |
|                           |      | |      | |      | |      |
|                           |      | |      | |      | |      |
|Omzet Wegener op           |269.83| |272.50| |-1,0  | |543.77|
|vergelijkbare basis        |2     | |0     | |      | |8     |
|                           |      | |      | |      | |      |
|- advertenties AD          |-     | |9.600 | |-100,0| |10.705|
|NieuwsMedia                |      | |      | |      | |      |
|- abonnementen AD          |-     | |19.470| |-100,0| |22.870|
|NieuwsMedia                |      | |      | |      | |      |
|- grafische producten      |-     | |7.835 | |-100,0| |8.981 |
|Wegener                    |      | |      | |      | |      |
|NieuwsDruk West            |      | |      | |      | |      |
|                           |      | |      | |      | |      |
|                           |      | |      | |      | |      |
|Totale omzet Wegener       |269.83| |309.40| |-12,8 | |586.33|
|                           |2     | |5     | |      | |4     |
Belastingen
De belastingdruk voor bijzondere posten over het eerste halfjaar 2010 bedraagt 26,2% (vergelijkbare periode 2009: 32,1%). De afwijking van de belastingdruk ten opzichte van het nominale belastingtarief (25,5%) wordt veroorzaakt door het resultaat van geassocieerde deelnemingen welke buiten de fiscale eenheid Wegener vallen.

De (gereserveerde) boete van de NMa met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen is niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Bijzondere posten
|Bijzondere posten in de geconsolideerde winst-en-verliesrekening       |
|(in duizenden euro's)                                                  |
|                             |       | |                  | |       |
|                             |gerappo| |excl. bijzondere  | |gerappo|
|                             |r-     | |                  | |r-     |
|                             |teerd  | |posten            | |teerd  |
|                             |1e     | |1e     | |1e     | |1e     |
|                             |halfjaa| |halfjaa| |halfjaa| |halfjaa|
|                             |r      | |r      | |r      | |r      |
|                             |2010   | |2010   | |2009   | |2009   |
|                             |       | |       | |       | |       |
|Personeelskosten             |99.845 | |96.645 | |116.619| |116.619|
|Overige bedrijfskosten       |65.435 | |44.135 | |51.889 | |51.889 |
|Bedrijfsresultaat            |5.797  | |30.297 | |26.112 | |26.112 |
|Financieringsopbrengsten/-las|-5.659 | |-5.659 | |-7.215 | |-7.782 |
|ten                          |       | |       | |       | |       |
|Belastingen                  |-5.035 | |-6.396 | |-5.867 | |-5.723 |
|                             |       | |       | |       | |       |
|Winst                        |-4.464 | |18.675 | |13.592 | |13.169 |
|                             |       | |       | |       | |       |
|Cash earnings                |       | |17.892 | |12.809 | |       |
|Gemiddeld aantal uitstaande  |       | |45.009 | |45.009 | |       |
|aandelen                     |       | |       | |       | |       |
|(in duizenden)               |       | |       | |       | |       |
|Cash earnings per aandeel toe|       | |0,40   | |0,28   | |       |
|te rekenen aan houders van   |       | |       | |       | |       |
|gewone aandelen Koninklijke  |       | |       | |       | |       |
|Wegener NV (in euro's)       |       | |       | |       | |       |
|                             |       | |       | |       | |       |
De bijzondere posten in het 1e halfjaar 2010 hebben betrekking op de verwerking van de betwiste boete van de NMa met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen, een dotatie aan de reorganisatievoorziening en de voorziening voor leegstand huisvesting als gevolg van nieuwe maatregelen en een vrijval van de reorganisatievoorziening en de pensioenvoorziening door herrekening van uitgangspunten. In het 1e halfjaar 2009 hadden de bijzondere posten betrekking op de afboeking van geactiveerde financieringskosten in verband met verlaging van de totale kredietfaciliteit onder de nieuwe financieringsafspraken.

Balans
De daling van de vorderingen wordt verklaard door de (vervroegde) aflossing van de lening voor AD NieuwsMedia (totaal EUR 15,4 miljoen opgenomen onder vaste en vlottende activa). Mede als gevolg van deze vervroegde aflossing is de netto rentedragende schuld per 30 juni 2010 gedaald. De daling van de schulden aan leveranciers wordt mede verklaard door lagere investeringscrediteuren. De overige kortlopende schulden zijn vooral toegenomen als gevolg van de getroffen reservering voor de claim welke door de NMa is opgelegd met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen. De daling in de voorzieningen wordt voornamelijk verklaard door afronding van reorganisatieprogramma's.

Wegener maakt voor haar financiering gebruik van een door Mecom afgesloten arrangement met een syndicaat van banken. Dit financieringsarrangement is ongewijzigd ten opzichte van de situatie eind 2009 welke reeds is toegelicht in de jaarrekening 2009.

Transacties met verbonden partijen
Als houder van 86,44% van de (certificaten van) gewone aandelen van Koninklijke Wegener NV heeft Mecom Group plc zeggenschap in Wegener en wordt op grond hiervan aangemerkt als een verbonden partij. In 2010 hebben diverse transacties plaatsgevonden met Mecom, namelijk doorbelasting van holdingkosten door Mecom en doorbelasting van kosten in verband met werkzaamheden voor de groep door Wegener. Daarnaast maakt Limburg Media Groep (LMG), die eveneens tot de Mecom-groep behoort, gebruik van enkele diensten van Wegener, voornamelijk op het gebied van ICT. Wegener maakt gebruik van diensten van LMG op het gebied van drukken. De omvang van de transacties is beperkt en vergelijkbaar met 2009. De onderlinge vorderingen en schulden zijn per balansdatum eveneens beperkt.

Met enkele van haar geassocieerde deelnemingen heeft Wegener naast haar aandelenbelang ook een zakelijke relatie. De omvang en het aantal van deze transacties zijn zeer beperkt.

Gebeurtenissen na balansdatum
Op 14 juli 2010 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitspraak gedaan inzake het onderzoek dat zij heeft ingesteld naar vermeende overtredingen door Wegener van de voorwaarden die de NMa had opgelegd bij de verlening van de vergunning voor de koop van VNU Dagbladen door Wegener in 2000. De NMa heeft de vennootschap een boete van EUR 19,1 miljoen opgelegd, alsmede een boete van in totaal EUR 1,3 miljoen aan vijf (voormalige) bestuurders en/of commissarissen. De boete is op grond van geldende IFRS-regels volledig als schuld op de balans van 30 juni 2010 opgenomen. Wegener hecht eraan te benadrukken dat dit niet betekent dat Wegener schuld bekent aan de vermeende overtreding. Zoals in het betreffende persbericht is vermeld is Wegener van mening dat de boete onterecht en buitenproportioneel is. Wegener gaat tegen de uitspraak van de NMa in beroep en heeft vertrouwen in de goede afloop van deze procedure. Gedurende de bezwaar- en beroepsprocedure hoeft de boete niet betaald te worden. Een eventuele uiteindelijk vastgestelde boete is wel rentedragend over de periode van de beroepsprocedure. Een dergelijke boete is niet aftrekbaar voor de bepaling van de vennootschapsbelasting.

Bestuursverklaring
De Raad van Bestuur verklaart, voor zover hen bekend, dat


1. de halfjaarrekening 2010 een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de winst van de vennootschap en de gezamenlijk in de consolidatie opgenomen ondernemingen; en


2. het Halfjaarbericht een getrouw beeld geeft omtrent de toestand op de balansdatum, de gang van zaken gedurende de eerste helft van het boekjaar van de vennootschap en van de met haar verbonden ondernemingen waarvan de gegevens in haar halfjaarrekening zijn opgenomen en dat in het Halfjaarbericht de wezenlijke risico's waarmee de vennootschap wordt geconfronteerd, zijn beschreven.

Apeldoorn, 28 juli 2010

J.V. Munsterman
Voorzitter Raad van Bestuur (CEO)

C.G. Boot
Lid Raad van Bestuur (CFO)

W. Cornelisse
Lid Raad van Bestuur (COO)


---- --