Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruischeque voor 20 jaar Rode Kruisvakanties

Rode Kruis en Sodexo kondigen derde editie van âRode Kruischequeâ aan

Melvin Klooster: de dansende peter van de Rode Kruisvakanties

De twintigste verjaardag van de Rode Kruisvakanties is een heuglijk feit. Ook omdat het Rode Kruis en Sodexo voor het derde opeenvolgende jaar de handen in elkaar slaan om maatschappelijk zwakke kinderen tijdens hun vakantiekamp gezonde maaltijden te bezorgen dank zij de âRode Kruischequeâ. Bovendien ondersteunt Ketnet-Wrapper Melvin Klooster dit jaar de kampen en de vrijwillige Rode Kruismonitoren.

20 jaar Rode Kruisvakanties
Heel wat kinderen hebben niet de mogelijkheid om met vakantie te gaan. Zij komen uit gezinnen die het financieel niet breed hebben en die geen vakantiebudget bij elkaar kunnen sparen. De lokale Rode Kruisafdelingen zoeken deze gezinnen op en bieden de kinderen een boeiend en gezond vakantiekamp aan. Zo zijn zij er een weekje tussenuit. Bovendien kunnen ze in september hun vakantieverhaal vertellen, net als hun klasgenootjes, en dat bevordert hun sociale integratie.

De inleiding op het verhaal van de Rode Kruisvakanties begint in 1988, toen enkele Rode Kruisvrijwilligers op het idee kwamen om een uitstap te organiseren voor maatschappelijk kwetsbare kinderen. Acteur Ugo Prinsen sponsorde een boottocht waarop Nonkel Bob en heel wat kinderen samen liedjes zongen. Na enkele jaren boottochten kwam er een eerste echte Rode Kruisvakantie: een heus vakantiekamp in Perk. Ondertussen zijn er al 111 Rode Kruisvakanties georganiseerd voor niet minder dan 4.293 kinderen die zijn begeleid door 2.167 vrijwilligers.

Melvin Klooster als peter van de vakantiekampen De Rode Kruisvakanties kunnen dit jaar rekenen op de steun van Melvin Klooster, bekend danser, acteur en Ketnet Wrapper. âHet is een fantastisch gegeven dat kinderen die het thuis niet breed hebben toch een weekje op vakantie kunnen gaan met het Rode Kruis. Het gaat daarbij om veel meer dan vakantie: deze kampen vergroten hun sociale integratie en â ook op langere termijn â hun zelfvertrouwen. Ik ga bij Ketnet heel veel met kinderen om en weet hoe belangrijk het is dat ze zich goed voelen en sociaal aanvaard worden. Voor de vakantiekampen van dit jaar heb ik daarom videoboodschappen en een dansje gemaakt. Want dansen stimuleert hen op alle vlakken. Daarnaast wil ik Rode Kruis-Vlaanderen ook helpen in hun zoektocht naar monitoren voor hun kampen.â

Rode Kruischeque: derde editie start in september âGeef je cheque(s) aan het Rode Kruis⦠en schenk een evenwichtige maaltijd aan kansarme kinderenâ
Alle begunstigden van Sodexo Lunch Pass(TM) (maaltijdcheques) kunnen,vanaf september, voor de derde keer één of meerdere cheques schenken aan het Rode Kruis. Met het ingezamelde bedrag worden onder andere tijdens Rode Kruisvakantiekampen voor maatschappelijk zwakke kinderen evenwichtige maaltijden aangeboden. De cheques kunnen opgestuurd worden vanaf 1 september tot 30 november 2010. Bij de Lunch Pass(TM) die de medewerkers ontvangen in september zit een aangepaste portvrije enveloppe ingesloten. Cheques terugsturen kan heel eenvoudig:
1. Het strookje van de Lunch Pass afscheuren (zo kan de maaltijdcheque niet meer gebruikt worden in een winkel of in een restaurant); 2. De Lunch Pass in de aangepaste omslag doen en de enveloppe in de brievenbus deponeren.

Reeds 25.000 gezonde maaltijden dank zij de Rode Kruischeque. Dankuwel! De twee eerste edities waren een bijzonder groot succes. Het Rode Kruis heeft 28.000 cheques ontvangen voor een bedrag van ongeveer 160.000 euro. Gemiddeld werden 1,6 cheques per enveloppe opgestuurd: heel wat mensen hebben namelijk meer dan één cheque opgestuurd of hebben in het bedrijf verschillende cheques gebundeld opgestuurd in één enveloppe. âDankzij de Rode Kruischeque heeft het Rode Kruis in de afgelopen twee jaar bijna 25.000 gezonde maaltijden op tafel kunnen toveren tijdens de vakantiekampen. Dat is van groot belang want we willen de kinderen niet alleen een leuke maar ook een gezonde vakantie bezorgen. Nogmaals dank aan iedereen die de actie heeft gesteund.â, zegt Philippe Vandekerckhove, Gedelegeerd Bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Sodexo-vrijwilligers ook op kamp
Het Rode Kruis en Sodexo werken al verschillende jaren nauw samen binnen het kader van de vakantiekampen: een 20-tal Sodexo-vrijwilligers komt immers al jarenlang koken tijdens de vakantiekampen van het Rode Kruis. âHet Rode Kruis wil ook het Sodexo-personeel bedanken voor hun persoonlijk engagement want het is dank zij dergelijke vrijwillige inzet dat wij deze prachtige projecten kunnen realiserenâ¦â, zegt Philippe Vandekerckhove.

Wereldwijd zetten de Sodexo-medewerkers zich in ten behoeve van duurzaam ondernemen en de strijd tegen honger en slechte voedingsgewoonten in eigen land. Het internationale programma heet STOP Hunger en groepeert solidariteitsacties met als doel de levenskwaliteit van kansarmen te verbeteren. Sodexo gaat hiervoor partnerships aan met Belgische verenigingen en organisaties die zich inzetten voor armen en kansarmen. De Rode Kruischeque verbindt twee van Sodexoâs doelstellingen: een gezonde, evenwichtige en duurzame voeding aanbieden en de strijd aangaan tegen honger en slechte voedingsgewoonten in België. Het bedrijf heeft verschillende projecten opgezet ter promotie van een gezonde voeding, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Brussel, 27 juli 2010

(c) 2010 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20