Gemeente Wijdemeren


Jongeren en drank


Lokjongeren testen leeftijdsgrenzen drankverkoop.

In opdracht van de GGD hebben lokjongeren geprobeerd om bij diverse alcoholverstrekkers in de Gooi- en Vechtstreek drank te kopen.

56% houdt zich aan de leeftijdsgrens
Een aantal typische 15 jarigen bezocht, onder begeleiding van onderzoekers van de Universiteit Twente, circa 150 alcoholverstrekkende bedrijven en probeerden er drank te kopen. Het is verboden om alcohol aan jongeren onder de 16 jaar te verkopen. Bij 56% van de bezochte zaken werd deze leeftijdsgrens nageleefd. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen slechts 18% zich er aan hield.

Wijdemeren
Op de website van de GGD is te zien welke zaken zich keurig aan de leeftijdsgrens hielden. In Wijdemeren waren dat: café Heineke, De Blooper, Zomerlust, Kwalitaria Nederhorst, Albert Heijn op de Meenthof, Van Dijk, Boni slijterij en Noordereind. Als een zaak niet wordt vermeld, kan dat komen omdat deze niet bezocht is, of omdat de zaak weldegelijk alcohol verkocht aan jongeren.

Riskant alcoholverbruik jeugd
De actie vond plaats in het kader van het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd. Binnenkort wordt de actie herhaald. Alcoholverstrekkers die mee willen doen aan het project kunnen zich daarvoor aanmelden bij j.j.vanhoof@utwente.nl. Alle informatie over het project en de resultaten van de actie zijn te vinden op de website van de GGD Gooi en Vechtstreek.



(28-07-2010)