Ingezonden persbericht


| | | | | |

Kroon op het werk van de Minister
Vergoeden stoppen-met-rokenprogramma's opmaat naar verzekerde preventie

Den Haag-Utrecht-Amersfoort, 28 juli 2010 - Organisaties in de gezondheidszorg, de publieke gezondheidszorg, gezondheidsfondsen en zorgprofessionals feliciteren Minister Klink met de vergoeding van stoppen-met-rokenprogamma's . Hiermee is een belangrijke stap gezet in het preventiebeleid van de minister. Driekwart van de rokers wil stoppen met roken en de meeste gebruiken daarbij geen ondersteuning. Vergoeding van stoppen met roken leidt tot meer gebruik van (effectief bewezen) ondersteuning en daardoor succesvollere stoppogingen. Stoppen-met-rokenondersteuning is daarnaast (zeer) kosteneffectief. Met deze maatregel zal flinke gezondheidswinst te behalen zijn en is de eerste stap naar verzekerde preventie een feit.

Van zorgverzekering naar gezondheidsverzekering
Het is al een oude spreuk, maar voorkomen is inderdaad beter dan genezen. Het behandelen van ziekten staat centraal in de zorg. "We moeten echt anders gaan denken - gericht op het voorkomen dat mensen een zorgvraag krijgen" aldus Niek Klazinga, voorzitter van de Nederlandse Public Health Federatie: "De zorgverzekering moet een gezondheidsverzekering worden".

Positief signaal
Vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma's heeft ook andere effecten zoals de erkenning dat roken een verslaving is die behandeld moet worden. Driekwart van de rokers geeft aan (ooit) te willen stoppen met roken. "Aangezien in lage welstandsgroepen vaker wordt gerookt dan in hogere welstandgroepen, is vergoeding ook belangrijk om de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in te dammen" aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. Er is geen financiële drempel meer om een stoppoging met effectief bewezen ondersteuning te ondernemen.

Saves money, saves lives
Obama ging minister Klink al voor als het gaat om het juist nu investeren in de gezondheidszorg. Hij stelde in zijn pleidooi voor een ander zorgverzekeringsstelsel al dat investeren in preventie rendement oplevert: 'it makes sense, it saves money and it saves lives'. Het opnemen van stoppen-met-rokenprogramma's in de basisverzekering past helemaal in dit plaatje maar ook in het beleid van minister Klink gericht op het voorkómen dat mensen ziek worden. Een gezonde bevolking zal immers uiteindelijk leiden tot een gezondere economie.


----------------------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht