Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 28 juli 2010

Nasynchronisatie- en inspreekbranche verenigt zich in Samen1Stem Nieuwe vakvereniging werkt samen met ACT, NORMA, FNVKIEM en de Ntb

Onlangs heeft in Amsterdam de oprichtingsvergadering plaatsgevonden van Samen1Stem (S1S), de vakvereniging voor iedereen die werkzaam is in de nasynchronisatie- en inspreekbranche. Samen1Stem is uniek voor Nederland; nooit eerder schaarden stemacteurs, regisseurs, vertalers en technici zich onder één vlag. Momenteel werkt de vereniging aan de realisatie van een Protocol van Betamelijkheid, in reactie op toenemende werkdruk. Daarnaast vindt intensief overleg plaats over herhalingsrechten en is een nieuw model van rechtenoverdracht in voorbereiding.

S1S wil nadrukkelijk de verschillende disciplines binnen het inspreekvak bundelen. Uit liefde voor het vak, om werk van zo hoog mogelijke kwaliteit af te leveren en om de gezamenlijke belangen te behartigen bij studio's, producenten, zendgemachtigden en andere belangenorganisaties. Dat is hard nodig; steeds meer werk moet in steeds minder tijd verricht worden. Daarom werkt S1S met haar leden aan een Protocol van Betamelijkheid, waarin beschreven wordt hoe het vak op alle gebieden, zowel voor als achter de microfoon, optimaal uitgeoefend kan worden. Met de dubbingstudio's worden intensieve gesprekken gevoerd over inhoud en implementatie van het Protocol.

Het initiatief om Samen1Stem op te richten, stamt uit 2008. Sindsdien heeft de vereniging samenwerking gezocht en gevonden met ACT, NORMA, FNVKIEM en de Ntb. Een belangrijk onderwerp van gesprek vormen de herhalingsrechten. Op dit moment zijn er voor de Nederlandse consument (voornamelijk via de kabel) meer dan 200 uur per dag cartoons, live actionseries en films beschikbaar. Dit zijn - voor het grootste gedeelte - herhalingen waarvoor de stemacteurs niet vergoed worden. In de tweede helft van 2010 verwacht S1S een voorstel te kunnen doen voor een nieuw model van rechtenoverdracht in samenwerking met de bovengenoemde partijen.

Samen1Stem kent een bestuur van tien leden: Ewout Eggink (voorzitter), Stan Limburg (secretaris), Thijs van Aken (penningmeester), Anneke Beukman, Dieter Jansen, Sander de Heer, Hilde de Mildt, Edward Reekers, Florus van Rooijen en Victor van Swaay. De ledenteller van S1S staat op 120 en dit aantal groeit gestaag.

Noot voor de redactie,