Ingezonden persbericht


succesvolle afsluiting Karavaan 2010

Haarlem, 28 juli 2010

Reizend theaterfestival Karavaan 2010 is afgesloten met een zonovergoten, muzikaal, lang weekend in Schagen. Publieksfavorieten AktieMan van De Jongens en BOT door Bot waren tot op het allerlaatste plekje toe uitverkocht. Ook de Westfriese Omloop door Pé Okx kon het gehele festival rekenen op een volle bezetting op drie prachtige locaties in de omgeving van Hoorn, Alkmaar en Schagen.

De achttiende editie van Karavaan was een theatrale tocht van extremen. Via tropische hitte, stortbuien, WK voetbal en weeralarm trok Karavaan van 3 t/m 25 juli langs dorpen en steden en bereikte weer heel veel liefhebbers van straattheater en locatietheater. Ook de theatrale expedities van het Karavaanlab; werkplaats voor locatietheater, konden op een grote belangstelling rekenen.

Het openingsconcert op 8 juli aan de Westfriese Omringdijk in Hoorn was een echt hoogtepunt; met het Groot Karavaan Blaasorkest, een duet tussen een sopraan en een dronken draaiorgel, 20 boten met scheepshoorns en 1500 man publiek op en aan het water aan Westfriese Omringdijk in Hoorn.

De drie première voorstellingen, die in opdracht van Karavaan in het Westfriese landschap werden ontwikkeld, zijn zowel lokaal, regionaal als landelijk goed ontvangen. Het theatrale spektakel in de Mijzenpolder Een paard van regisseur Moos d'Herripon bracht een Shakespeariaans drama over Floris V met 14 paarden in de hoofdrol. Verkassen II door Het Gezelschap bouwde, in dit tweede deel van een drieluik, voort op het door regisseur Lyda Tijssen ingezette verhaal over de veranderde identiteit van het landschap en het effect hiervan op de bewoners en gebruikers. De Westfriese Omloop van fotograaf Pé Okx, een reis door de seizoenen over de 126 km lange dijk, werd vertoond in een oude botenloods en twee stolpboerderijen. Drie prachtige locaties waar het heden en verleden op een fascinerende wijze tot uitdrukking kwamen.

Naast voorstellingen van De Jongens en Bot kon ook Supermarktsongspiel van Bart Oomen in de Deen van Alkmaar op grote belangstelling rekenen. Alle late night voorstellingen, na sluitingstijd van de supermarkt, waren uitverkocht. De kleinste fans van Karavaan genoten van de familievoorstellingen Moestuin, Yurko en Ootje Sei op geheime, groene plekken. Ook het Kinderpersbureau, op de straattheaterdagen in de drie steden, heeft goede zaken gedaan. Recensies en reacties van kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn te vinden op www.karavaan.nl/kinderpersbureau.

Nog meer dan voorgaande jaren waren de bijzondere locaties onderdeel van de locatietheatervoorstellingen van Karavaan. Het is een lijn die artistiek leider Titia Bouwmeester nog verder wil uitbouwen. Tijdens het Karavaanlab is in 2010 het veldwerk verricht in Aartswoud voor een beeldende muziektheatervoorstelling op Karavaan 2011.

'Geweldig om de Westfriese cultuur op deze manier te exposeren. Graag volgend jaar ook weer van de partij.' Kees Koppes Een voorstelling die volgens mij wel de echtheid van het Westfriese (boeren)leven weergeeft! Mooi, ik heb genoten. Tot volgend jaar!' Irma Duinmeijer 'Leuke voorstelling!! Persoonlijk een bewustwording van een vanzelfsprekende omgeving. Bedankt!' Martijn Stammes

Kijk voor meer reacties, informatie en beeldmateriaal op www.karavaan.nl en www.karavaan.nl/karavaanlab

noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht