Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 juli 2010

Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

over geheime documenten over de Amerikaanse inzet in Afghanistan


1. Heeft u kennis genomen van de 90.000 deels geheime documenten over de inzet van het Amerikaanse leger in Afghanistan tussen 2004 en 2009 die via Wikileaks openbaar gemaakt zijn 1), en van de eerste analyses van deze documenten? 2)


2. Staan er in de documenten verwijzingen naar Nederlandse betrokkenheid bij incidenten die nog niet gemeld zijn aan de Tweede Kamer? Zo ja, waarom zijn deze incidenten niet eerder gemeld? Kunt u ons een overzicht sturen van deze incidenten?


3. Hoe beoordeelt u de analyse dat de Pakistaanse inlichtendienst de Taliban steunt? Was dit bij u bekend? Heeft dit gevolgen voor de relatie met Pakistan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier?


4. Hoe beoordeelt u de analyse dat er meer burgerslachtoffers zijn gevallen in Afghanistan dan tot nu toe openbaar gemaakt is? Is naar uw oordeel de Kamer hierover optimaal geinformeerd?


5. Zijn Nederlandse militairen betrokken geweest bij operaties van Task Force 373 die een "capture/kill list" hanteerden waar ongeveer 70 opstandelingen op stonden? Zo ja, op welke wijze?


1)http://wikileaks.org/wiki/Afghan_War_Diary,_2004-2010
2)http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/25/afghanistan-war-logs-military-leaks