Ingezonden persbericht


Meppel, 28 juli 2010
Award voor Yta Strikwerda

Stichting Downsyndroom

Persbericht 015

Internationale erkenning voor Yta Strikwerda als boegbeeld voor mensen met Downsyndroom

Yta Strikwerda, de vrouw die Paul de Leeuw in zijn show haar wil oplegde, heeft internationale erkenning gekregen voor haar optreden. DSI (Downsyndrome International - de wereldwijde koepelorganisatie) heeft op voorspraak van de EDSA (European Down Syndrome Association) Yta de eerste DSI-award voor Nederland toegekend. De prijs is dit jaar ingesteld om mensen wier vrijwillige, professionele of wetenschappelijke activiteiten hebben bijgedragen aan het versterken en verrijken van de levens van mensen met Downsyndroom, te belonen.

Yta (42) is een zeer uitgesproken vrouw met Downsyndroom. Zij werkt voor de LFB, een organisatie die de zelfredzaamheid van mensen met een ontwikkelingsstoornis promoot. Zij is al jaren een bekend gezicht binnen haar werkveld, maar werd in september 2008 ook een nationale held door haar optreden bij Paul de Leeuw. De goedgebekte De Leeuw was kansloos in een scène waarin Yta volledig de regie overnam.

Door haar assertieve en spontane actie tijdens dit programma werd dit fragment gekozen tot "Tv-moment van het jaar 2008'. Om dit te vieren was zij eind 2009 weer te gast bij De Leeuw. Veel mensen in Nederland waren onder de indruk van het gedrag en doorzettingsvermogen van Yta.

Yta Strikwerda kreeg de DSI-award deze week symbolisch overhandigd op het kantoor van de Stichting Downsyndroom in Meppel. DSI en EDSA roemen Yta als iemand 'die een uitstekend boegbeeld is voor alle mensen met Downsyndroom' en complimenteren haar voor haar fantastische inzet.

DSI nodigt Yta ook uit voor de officiële prijsuitreiking op het 11e Wereld Downsyndroom Congres in Kaapstad, Zuid-Afrika, in augustus 2012. Sponsorgelden voor de reis naar Zuid-Afrika moeten echter nog worden gevonden...