Ingezonden persbericht


Els Swaab meest invloedrijke persoon in de kunstwereld.

In de vijfde editie van 'Wie is Wie in de Kunstwereld' die aanstaande vrijdag verschijnt, staat Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur op de eerste plaats van de lijst van meest invloedrijke personen. Daarmee is de minister van O.C. & W. van de eerste plaats verstoten. In de top 5 staan onder andere ook Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting en Ben Janssens, voorzitter van het dagelijks bestuur van TEFAF, de belangrijkste Nederlandse kunstbeurs. In de lijst verder onder meer kunstrecensenten, museumdirecteuren en hoofdredacteuren van kunsttijdschriften. Nieuw zijn onder andere Carla Valentin, eindredacteur Kunst & Cultuur bij de AVRO en Bert Jan van Egteren, hoofd Moderne & Hedendaagse kunst bij Sotheby's Amsterdam. De nieuwe editie vermeldt 193 overigens alleen Nederlandse personen, die om verschillende redenen een grote invloed hebben in de kunstwereld.

De kunstwereld is breed en diffuus. De politiek, het bedrijfsleven, stichtingen, belangenverenigingen, particulieren, instellingen en andere structuren zijn actief. 'Wie is Wie in de Kunstwereld' geeft een actueel beeld van de belangrijkste betrokkenen. In de net verschenen editie zijn 35 personen voor het eerst opgenomen, terwijl 17 dit jaar niet beduidend genoeg meer werden geacht om opgenomen te worden. Onder hen Herman Heinsbroek, Andries Mulder en Gijs van Tuyl.

Naast talloze lijsten van de meest rijke, de meest beroemde en meest succesvolle mensen, geeft 'Wie is Wie in de Kunstwereld' een concrete opsomming van de meest spraakmakende en invloedrijke Nederlanders in de kunstwereld. Personen die hun invloed op de kunstwereld en soms ook ver daarbuiten onmiskenbaar hebben. De opsomming is een bonte verzameling van mensen die om uiteenlopend redenen een grote invloed hebben in de kunstwereld. En daarbij zijn opvallend veel vrouwen.