GroenLinks Utrecht


28 juli 2010

Schriftelijke vragen lichtreclame Aurora

GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg heeft vragen aan het college gesteld over de weggehaalde lichtreclame aan het Aurora pand. Onlangs werd bekend dat de Stichting Sociale Huisvesting Utrecht (SSH) het Aurora pand aan de Koningsweg gekocht heeft om dit complex om te bouwen tot jongerenhuisvesting. Een mooi initiatief daar Utrecht nog steeds een groot tekort aan jongerenhuisvesting heeft.

Het Aurora pand is een gemeentelijk monument waar vanaf het begin, in 1872 een wasserij gevestigd was. Bijna iedereen kent het gebouw, mede door de lichtreclame die aan het pand hing. GroenLinks was dan ook zeer onaangenaam verrast dat de Aurora lichtreclame nu van het pand verdwenen is.

Navraag leerde dat deze is meegenomen door de vorige eigenaar. GroenLinks is van mening dat om de verbondenheid van naam, gebouw en plek te behouden, deze karakteristieke lichtreclame, die al sinds de jaren 50 of 60 op het pand zit, bij het pand hoort. Die reclame maakte van het gebouw een landmark en is belangrijk voor de bedrijfs- en cultuurhistorie van de Koningsweg.

Schriftelijke vragen:


1. Is het college het met ons eens dat de lichtreclame onderdeel zou moeten zijn van het gemeentelijke monument Aurora? Zo ja, gaat het college actie ondernemen om de lichtreclame weer onderdeel te laten zijn van het gebouw? Zo nee, waarom niet?


2. Is het college het met ons eens dat historische lichtreclames, net als muurschilderingen, op een gegeven moment onderdeel worden van een monumentale pand? Zo ja, is het college bereid hier beleid op te gaan ontwikkelen. Zo nee, waarom niet?