Gemeente Alkmaar


Massagraf uit 1573 gevonden bij opgravingen Paardenmarkt

Naast de vele opgegraven skeletten zijn nu ook resten van een massagraf uit 1573 aan het licht gekomen. Het jaar waarin Alkmaar door de Spanjaarden werd belegerd. In het graf zijn minimaal 15 personen aangetroffen. Bij enkele skeletten zijn musketkogels, maar ook hagel aangetroffen.

Al eerder tijdens deze opgraving werd een slachtoffer aangetroffen van de oorlogshandelingen uit 1573. Het terrein van de Paardenmarkt is de begraafplaats van een minderbroederklooster. Het klooster was pal achter de stadsmuur gelegen aan de noordzijde van de stad Alkmaar. De muur kende, precies op deze plek, een zwakke plek waardoor de Spanjaarden juist hier grootschalige aanvallen deden.

Bekijk de opgraving

Het onderzoek wordt gedaan door het archeologiebedrijf Hollandia uit Zaandijk en wordt bijgestaan door studenten van de Universiteit Leiden. Inmiddels zijn er tegen de 170 skeletten aangetroffen. De archeologische opgravingen lopen nog tot en met augustus. Om iedereen de gelegenheid te geven de opgraving van dichtbij te bekijken, staan er rondom de opgravingen hekken en borden met informatie. Daarnaast wordt er binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Ook is de opgraving te volgen op www.alkmaar.nl/paardenmarkt.