Coface wil het eerste globale ratingbureau van Europa worden

28/07/2010 15:31

COFACE SERVICES BELGIUM

Ratingbureau: Coface dient zijn aanvraag tot erkenning in bij de CESR en wil zo mee het vertrouwen in bedrijfsratings herstellen.

Een goedkeuring om mee het vertrouwen in de ratings te herstellen

Coface dient zijn officiële dossieraanvraag tot erkenning in bij het centrale orgaan, de CESR, het unieke toegangspunt voor het registreren en superviseren van ratingbureaus in Europa. Die laatste zal de aanvraag valideren en die overdragen aan de bevoegde lokale overheden van de landen waarvoor Coface de erkenning aanvraagt (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Portugal, België, Nederland, Polen en Tsjechië) en die dus ook de dossiers zullen behandelen. Het resultaat van het onderzoek van het dossier zou binnen de 6 maanden na de indiening gekend moeten zijn.

Dankzij de goedkeuring zouden de ratings van Coface door de investeerders erkend kunnen worden als kredietratings in de zin van de Europese reglementering. Alle ratingbureaus, met inbegrip van de 3 globale spelers die de markt domineren, moeten hun dossier voor 7 september indienen om dezelfde officiële Europese erkenning te verkrijgen.

Coface wil de bedrijven en de investeerders een alternatief aanbieden voor de 3 globale ratingbureaus die de markt domineren. Dat alternatief heeft 4 sterke punten:

- Een erkende expertise

Het evalueren van de kans op wanbetaling van een onderneming is de kern van het beroep van kredietverzekeraar, iets wat Coface al 60 jaar doet. Sinds 2003 maakt Coface interne ratings over haar grootste risico's (gemiddeld meer dan 15 miljoen euro). In 2009 heeft Coface die interne ratings voor Frankrijk en Hongkong veranderd in publieke ratings. En sinds begin 2010 heeft Coface al haar 12 000 interne ratings van overal ter wereld omgezet in een statuut voor publieke ratings.

- Een globaal en gedecentraliseerd ratingbureau

De ratings van Coface worden in de 14 ratingeenheden in Europa, Azië en Amerika ontwikkeld (16 in 2010). Tien daarvan bevinden zich in Europa en zijn kandidaat volgens dezelfde procedure en dezelfde productiestandaarden, zoals op de website van Coface beschreven staat (op www.coface.be rubriek 'ons aanbod - bedrijfsinformatie') en tellen 85 analisten en 85 ondersteunende functies (op ongeveer 150 analisten en een 100 ondersteunende functies wereldwijd). Al onze ratings worden streng gecontroleerd.

- Een origineel model dat de risico's op belangenvermenging beperkt

Coface beoordeelt enkel de ondernemingen waarop zij een belangrijke lopende kredietverzekering heeft: de kredietverzekering is de eerste afnemer van de ratings van Coface. Zo kunnen de belangen van Coface en die van de ratinggebruikers nauwkeurig op een lijn geplaatst worden aangezien Coface zich niet kan veroorloven om valse ratings uit te geven.

En Coface wordt niet door de beoordeelde onderneming betaald: de rating is gratis voor de beoordeelde onderneming. De ratings van Coface zijn publiek in 2 opzichten: De beoordeelde onderneming kan de rating van Coface gebruiken in haar communicatie en de geïnteresseerde financiële instellingen kunnen via een abonnement toegang krijgen tot de ratings (dit zit momenteel nog in de testfase en zal tegen het einde van het jaar gecommercialiseerd worden wanneer alle interne ratings omgezet zijn in een statuut voor publieke ratings).

- Een alternatief voor een oligopolide industrie

Concurrentie is de beste manier om de kwaliteit van bedrijfsratings te verbeteren het vertrouwen in dat domein te versterken. In dat opzicht zal het model van Coface de middelgrote bedrijven de kans bieden om over een internationale rating te beschikken, overal ter wereld, door hun toegang tot financieringen te bevorderen.

Die dossierindiening van Coface zou niet als een verrassing moeten komen: De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, heeft aangekondigd dat het waarschijnlijk opportuun is om niet verder te gaan met een wereldoligopolie van 3 bureaus.

"Coface werkt al bijna 10 jaar aan dit project", aldus Jérôme Cazes, algemeen directeur van Coface, "en de expertise van kredietverzekeraars in de ratingindustrie werd recent erkend door de gouverneur van de nationale bank van Frankrijk, Christian Noyer. Een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe Europese regelgeving voor ratings was het verhogen van de concurrentie en het voor nieuwe spelers met een ander zakenmodel eenvoudiger te maken om zich te ontwikkelen".

Over Coface

De missie van Coface is het vereenvoudigen van de handel tussen alle bedrijven over de hele wereld. Daarom biedt Coface haar 130 000 klanten vier tools aan waarmee ze het beheer, de financiering en de bescherming van hun klantenpost gedeeltelijk of in zijn geheel kunnen uitbesteden: de kredietverzekering, de factorering, de rating, de bedrijfsinformatie en het beheren van schuldvorderingen. Coface stelt in Frankrijk eveneens het beheer van publieke exportgaranties voor rekening van de Staat. Dankzij haar kwaliteitsvolle basisservice en omdat ze over 7000 medewerkers in 67 landen beschikken, mag Coface al meer dan 45% van de 500 grootste wereldgroepen tot haar klanten rekenen.

Coface is een dochtermaatschappij van Natixis die op eind juni 2009 een eigen kapitaal (Tier 1) had dat 13,4 miljard euro bedroeg.

www.coface.be

Perscontact: Paul Huberlant paul_huberlant@coface.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel