Ministerie van Defensie

De Battlegroup in Uruzgan is vandaag overgegaan in Amerikaanse handen. De nieuwe infanterie-eenheid, het Strykers cavalerieregiment neemt de plaats in van de Limburgse Jagers, die de afgelopen 4 maanden bijdroegen aan de veiligheid in Uruzgan.

Amerikanen nemen infanterietaak Uruzgan over

28 juli 2010, 16.50 uur

De nieuwe Amerikaanse commandant luitenant-kolonel Douglas Sims en op de achtergrond zijn Nederlandse voorganger luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg. Foto: ministerie van Defensie De Battlegroup in Uruzgan is vandaag overgegaan in Amerikaanse handen. De nieuwe infanterie-eenheid, het Strykers cavalerieregiment neemt de plaats in van de Limburgse Jagers, die de afgelopen 4 maanden bijdroegen aan de veiligheid in Uruzgan. Het naambord van de Limburgse Jagers maakt plaats voor het Strykers Cavalry Regiment. Foto: ministerie van Defensie

De Battlegroup vormde de afgelopen 4 jaar de harde kern van de Task Force Uruzgan. De infanteristen werkten nauw samen met het Afghaanse leger, de Afghaanse politie, het Provinciaal Reconstructie Team en andere eenheden van de Task Force Uruzgan om zorg te dragen voor de veiligheid, de ontwikkeling en de opbouw van lokaal bestuur van Uruzgan.

Taak

"Onze taak was het om de veiligheid in de Afghan Development Zone te behouden en verdiepen", zegt luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg, de vertrekkende commandant van de laatste Nederlandse Battlegroup in Uruzgan. "Dat is ons gelukt; we hebben alles gedaan was in onze macht lag. De veiligheidssituatie is echter nog steeds broos. Gevaar ligt altijd op de loer."

In dat licht werd ook stilgestaan bij het sneuvelen van korporaal van de mariniers Jeroen Houweling, marinier Marc Harders en korporaal der eerste klasse Luc Janzen, en bij de gewonden die de afgelopen maanden vielen.

Resultaten

Aangetreden infanterie-eenheid herdenkt gesneuvelde collega's. Foto: ministerie van Defensie

De commandant van de Amerikaanse Battlegroup, luitenant-kolonel Douglas Sims bedankte de Nederlandse militairen voor de samenwerking de afgelopen periode. "De overdracht verliep uitstekend. Jullie hebben ons op het juiste spoor gekregen en wij gaan verder waar jullie zijn gebleven", aldus Sims, die vervolgens terugblikte op de Nederlandse resultaten. "In 4 jaar hebben jullie Uruzgan veel goeds gebracht: scholen, veiligheid, wegen, ziekenhuizen, enzovoorts. Jullie mogen trots zijn op wat jullie hier hebben verricht."

Task Force Uruzgan

Komende zondag draagt Nederland de verantwoordelijk over de gehele Task Force Uruzgan over aan een gecombineerde Amerikaans-Australische eenheid, dat vervolgens doorgaat als Combined Team Uruzgan.