IKON


IKON-televisie
Woensdag 28 juli
Nederland 2

21.20 - 21.53 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN

In Spraakmakende Zaken ontvangt Paul Rosenmöller zijn gasten in 'Paviljoen Stadgenoot' in Amsterdam, waar hij met hen praat over brandende kwesties uit het recente verleden.

Afl. 3: Uitgesteld ouderschap

In deze uitzending van Spraakmakende Zaken gaat Paul Rosenmöller in gesprek met vrouwen die (te) laat zijn begonnen aan het realiseren van hun kinderwens. Merita van Mook (44) kwam er rond haar 35ste achter dat ze haar kinderwens te lang had uitgesteld. Merita: "Ik had het gevoel dat ik alle tijd had. Veertig was voor mij de deadline." Te laat kwam ze erachter, dat die deadline al bij dertig kan liggen...

Steeds meer vrouwen stellen het moederschap uit, signaleert ook gynaecologe Didi Braat. De gemiddelde leeftijd van 29,4 jaar voor het krijgen van het eerste kind is nergens ter wereld hoger dan in Nederland. En het ziet er niet naar uit, dat hier de komende jaren verandering in komt. "De vrouwen denken dat er niets aan de hand is zolang ze ongesteld worden", zegt Braat. Dat blijkt een groot misverstand, want de vruchtbaarheid neemt al bij het dertigste levensjaar dramatisch snel af. Lukt het op latere leeftijd alsnog om kinderen te krijgen, dan is er een veel grotere kans op medische problemen, zoals een miskraam of aangeboren afwijkingen. Blijft de zwangerschap uit, dan blijkt IVF voor velen niet de uitkomst te bieden die ervan werd verwacht. Braat: "Net als bij een natuurlijke zwangerschap telt ook bij IVF de leeftijd van de vrouw in belangrijke mate mee."

Didi Braat vindt dat er een betere voorlichting moet komen over vragen rond vruchtbaarheid en dat de samenleving er alles aan moet doen om het vroeg krijgen van kinderen te bevorderen en te ondersteunen. Merita van Mook zou naast een betere voorlichting graag zien dat er meer aandacht kwam voor de psychosociale kant van ongewenste kinderloosheid.

Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit, productie: Pauline Veltman, Yvonne Clement; regie: Martin Maat, Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser