Kinderen mogen allemaal naar Mexico (met een echte VW Kever)

22/07/2010 16:28

Vocho Verde

Kinderen uit Vlaanderen en Nederland mogen straks een echte, knalgroene Volkswagen Kever door Mexico laten rijden. Letterlijk, want het zijn hun nieuwsgierige vragen die zullen bepalen waar Pablo de Kever - zo heet de auto - overal naartoe rijdt, vier maanden lang. Aan het stuur zit de beloftevolle Antwerpse fotografe Evy Raes, bekend van haar erfgoedproject rond Vlaamse interieurs. Ze beantwoordt de vragen via foto's en filmpjes - want dat willen kinderen vandaag - die ze op haar blog zet, de eerste echte kinderblog in Vlaanderen.

De lens van Evy Raes gaat graag op zoek naar zaken die verdwijnen. Daarom trekt ze nu naar Mexico, het land waar in 2003 de laatste Volkswagen Kever van de band rolde, een van de populairste auto's ooit. Niet alleen wordt de klassieke Kever niet meer gemaakt, de groene versie was ook lange tijd het taxivoertuig bij uitstek in Mexico en dat is vanaf 2012 verleden tijd, om ecologische en veiligheidsredenen.

Vlaamse en Nederlandse kinderen als gps

Vier maanden lang doorkruist Evy Raes Mexico met zo'n groene Kever, die Pablo gedoopt werd. Ze doet dat niet zomaar. De Vlaamse en Nederlandse kinderen zijn haar gps. Allemaal kunnen ze aan Pablo de Kever vragen stellen via het internet, over alles wat ze maar kunnen bedenken. Hoe leven Mexicaanse kinderen? Hebben ze een gsm? Wat is het stomste wat een Mexicaan ooit gedaan heeft? Hoe snel kan Pablo rijden? Welke huisdieren hebben Mexicanen? Houden Mexicanen ook van voetbal? (Het zijn maar enkele voorbeelden uit proefsessies die Evy Raes met kinderen hield.)

Eerste kinderblog

Pablo de Kever antwoordt niet met woorden maar met beelden, een taal die zelfs jonge kinderen op het internet sterk aanspreekt. Op de blog www.pablodekever.be zullen zeer regelmatig foto's en video's te zien zijn waarin Evy Raes het antwoord op de vragen van de kinderen verwerkt. De antwoorden kunnen ook in spelletjes verpakt zitten. De vragen kunnen de kinderen stellen op de blog zelf of via een e-mail naar ikvraag@pablodekever.be.

Mexico voor kinderen

Mexico is niet alleen het land van de laatste Kever. Het is ook een zeer kleurrijk land dat zich leent tot sterke zintuiglijke indrukken. Evy Raes is ervan overtuigd dat het de fantasie van Vlaamse en Nederlandse kinderen zal prikkelen. "Het is een mooie manier om te leren dat sommige mensen anders leven", zegt ze. "Er hangt een sprookjesachtige magie in Mexico. Hoe de meisjes daar soms als prinsessen gekleed lopen! Het heeft iets van een fantasiewereld. Kinderen staan ook echt centraal in de Mexicaanse cultuur. Op zondag, de familiedag, worden parken en pleinen bijvoorbeeld omgetoverd tot minipretparken met tientallen kraampjes met speelgoed, lekkernijen en schminkpartijen."

De reis

Evy Raes zal met haar groene Kever meer dan 6.000 kilometer rijden. Ze vertrekt op 16 september 2010 in Mexico-stad. Vier maanden later komt ze daar opnieuw aan. Op 15 januari 2011 keert ze terug naar België. Op 29 juli vertrekt ze al naar Mexico voor de laatste voorbereidingen. Ze moet er onder meer nog een Volkswagen Kever aankopen.

Kinderen kunnen de reis volgen via www.pablodekever.be. Volwassenen kunnen zowel de voorbereidingen (vanaf augustus) als de reis zelf volgen via de Engelstalige blog evyraes.wordpress.com en ook via updates op Facebook en Twitter en via foto's op Flickr.

Evy Raes hoopt dat ze op het eind van de reis Pablo naar België zal kunnen overbrengen, zodat hij kan kennismaken met al zijn Vlaamse en Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes.

Evy Raes

Evy Raes (november 1981) is een fotografe met een missie. Met haar (analoge) Pentax- en technische camera's legt ze uitstervende aspecten van een cultuur vast. Ze trok maandenlang door Vlaanderen om oude oer-Vlaamse interieurs in beeld te brengen, de eerste keer dat dit systematisch gebeurde. Het project kwam tot stand met een beurs van het Fotomuseum in Antwerpen en de Stichting Roeping. Volgend jaar komt er een tentoonstelling van de beelden van de interieurs op ware grootte in het Centraal Station van Antwerpen en in andere NMBS-stations. (Het VRT-televisieprogramma 1000 zonnen en garnalen besteedde op 7 juli 2010 een item aan dit project.)

In Mexico maakte ze al het fotoproject Vocho verde rond de groene Kevertaxi, een tentoonstelling die begin dit jaar in het Brusselse Autoworld te zien was. Volgend jaar wordt een gelijkaardige reeks over de groene Kevertaxi tentoongesteld in het Deutsche Technikmuseum in Berlijn, dat enkele originele groene Kevertaxi's in zijn permanente collectie heeft.

Uitnodiging