Rijksvoorlichtingsdienst

QRA terug op vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Volkel geeft op vrijdag 30 juli de Quick Reaction Alert (QRA) taak over aan vliegbasis Leeuwarden. Dit betekent dat op vliegbasis Leeuwarden twee F-16 jachtvliegtuigen 24 uur per dag klaarstaan om binnen enkele minuten op te stijgen. Op 20 augustus neemt vliegbasis Volkel de QRA taak weer over. De QRA is een belangrijke taak die de Koninklijke Luchtmacht uitvoert in het kader van de nationale veiligheid.

De luchtmacht voert de QRA-taak uit met F-16´s in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt, zonder radiocontact te maken, worden de F-16's van de QRA gealarmeerd om indien nodig op te stijgen en het toestel te onderscheppen. Op 20 juni jl. stegen hierom twee F-16's op vanaf vliegbasis Volkel om een Airbus 321 te identificeren vanuit oostelijke richting, onderweg naar Dublin. Bij het binnentreden van het Nederlandse luchtruim nam het toestel alsnog contact op, waarna de F-16´s terugkeerden naar de vliegbasis.

De QRA taak wordt door de beide F-16 vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht, Volkel en Leeuwarden vervuld. Deze F-16 bases bepalen op basis van de geplande inzet van personeel en materieel, de meest efficiënte en doelmatige verdeling van de QRA taak.

Noot voor redacties (