Gemeente Overbetuwe


Extra sirene in Westeraam

29 juli 2010

Vrijdag 30 juli laat de gemeente Overbetuwe een extra alarmsirene plaatsen in de wijk Westeraam in Elst. Deze sirene komt bij de sporthal aan Auditorium.

Het is de bedoeling dat de sirene zo spoedig mogelijk in gebruik wordt genomen.

Nederland toch niet `sirenedekkend'

Het plaatsen van deze sirenes was voorheen een verantwoordelijkheid van het Ministerie van BZK. Dit ministerie heeft enkele jaren aangegeven, er van uit te gaan dat heel Nederland `sirenedekkend' was. De regionale brandweer kreeg daarbij nog eenmaal de mogelijkheid om aan te geven waar en waarom sirenes bijgeplaatst zouden moeten worden.

De wijk Westeraam in Elst is daarvoor vanuit onze regio aangemeld. Het verzoek werd echter niet gehonoreerd, omdat er landelijk meer aanvragen waren dan het aantal sirenes dat door BZK nog beschikbaar werd gesteld.

Gemeente vindt extra sirene nodig

De gemeenteraad van Overbetuwe heeft vervolgens zelf een krediet beschikbaar gesteld van EUR 50.000,- voor de plaatsing van een sirene in de wijk Westeraam.

Overwegingen voor de plaatsing zijn o.a. het grote aantal mensen dat in de wijk woont en verblijft en de aanwezigheid van een school met ruim 1000 leerlingen. Ook zijn mogelijke risico's meegewogen van het bedrijventerrein de Aam, de A325 en de spoorlijn Arnhem Nijmegen, die ook wordt gebruikt voor vervoer van gevaarlijke stoffen.

Alarm: sluit deuren en ramen en stem af op omroep Gelderland

De sirene waarschuwt burgers dat er iets aan de hand is. In het hele land worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirenes getest. Als de sirene te horen is op een ander moment dan dit genoemde tijdstip, is er sprake van een alarm. Burgers moeten dan naar binnen gaan, ramen en deuren sluiten en afstemmen op omroep Gelderland.