Gemeente Purmerend

Botulisme

30 juli 2010

In de bodem van watergangen leeft een veelheid van bacteriën. Sommige daarvan kunnen onder bepaalde omstandigheden zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van dieren, omdat zij de ziekte botulisme veroorzaken. Deze bacteriën worden actief als hun omgeving warm en zuurstofloos is en er kadavers aanwezig zijn. Ze vermenigvuldigen zich dan razendsnel. Stilstaand water in een ondiepe sloot nabij een riooloverstort of in een park met veel watervogels kan een ideale broedplaats voor deze bacteriën worden.

Verschillende soorten gif
De bacteriën scheiden verschillende soorten gif uit, die aangeduid worden met de letters A tot en met G. Mensen zijn gevoelig voor A, B en E. Besmettingen met dit type zijn gelukkig al tientallen jaren niet meer voorgekomen.
Het meest komt type C voor. Type C is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan uitgebreide sterfte onder eenden en vissen veroorzaken.

Watergangen op diepte en in beweging
Waterschappen proberen botulisme te voorkomen door de watergangen op diepte en in beweging te houden. Als toch besmetting optreedt, dan helpt het waterschap de gemeente bij het verwijderen van de dode dieren.

Eenden niet voeren
Botulisme komt vaker voor op plaatsen waar grote aantallen eenden aanwezig zijn. Voer de eenden in warme zomers niet, om grote concentraties te voorkomen.

Meld dode dieren
Treft u dode eenden of vissen aan en vermoed u botulisme, meld het dan tijdens kantooruren bij het Klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente: 452 452, of 's avonds en in het weekend bij de wachtdienst: 430 333.