Gemeente Nuenen


Tussenbalans woningbouwprogramma: Nuenen doet het goed

In 2005 tekende Nuenen samen met de andere stedelijke gemeenten en de provincie het âConvenant regionale samenwerking stedelijk gebied Eindhovenâ. De partijen spraken hierin af om samen te werken aan een oplossing voor de ruimtelijke problematiek van de stad Eindhoven. De samenwerking is concreet gemaakt in de vorm van een woningbouwprogramma met bijbehorende programmasturing in de vorm van een sanctiemethodiek.

Afgesproken is na vijf jaar de tussenbalans op te maken. De Bestuurscommissie Stedelijk Gebied Eindhoven heeft daarvoor een onafhankelijke Visitatiecommissie ingesteld. Er is in kaart gebracht hoeveel woningen er zijn opgeleverd in de periode 2005 -2009. Vervolgens is gekeken of dit voldoet aan het woningbouwprogramma zoals dit is afgesproken in het convenant. Ook is aangegeven wat de harde bouwcapaciteit (woningbouwprojecten in een vergevorderd stadium maar nog niet helemaal gerealiseerd) is op 31 december 2009.

Voor Nuenen zien die cijfers er als volgt uit:

Â

Sociaal

Vrije sector

Â

Gegevens Visitatiecie.

Harde bouw capaciteit

Gegevens Visitatiecie.

Harde bouw capaciteit

Afgesproken in het Convenant (Netto)

270

270

350

350

Opgegeven als gerealiseerd (Bruto)

69

336

54

198

Opgegeven als gesloopt

0

0

36

36

Conclusie 1: gerealiseerd (Netto)

69 (26%)

336 (125%)

18 (5%)

162 (46%)

Conclusie 2: te weinig gerealiseerd

201 (74%)

0 (0%)

332 (95%)

188 (54%)

Op basis van de cijfers heeft de bestuurscommissie geconcludeerd dat geen van de gemeenten het afgesproken aantal sociale sectorwoningen heeft kunnen realiseren.

Ook de gemeente Nuenen heeft dus niet voldaan aan de afspraken uit het convenant. Omdat Nuenen echter op dat vlak een forse harde bouwcapaciteit heeft, gaat de visitatiecommissie ervan uit dat de afspraken uit het convenant op 31 december 2010 ruimschoots worden nagekomen.

De visitatiecommissie oordeelt ook dat de gemeente Nuenen het verder prima doet. Het valt de commissie op dat de aanpak van woningbouw binnen een projectbureau met duidelijke prioritering door en verantwoordingsstructuur richting gemeenteraad vruchten afwerpt. Ook op financieel gebied: het consequent toepassen van een fonds sociale woningbouw en de financiering van het projectbureau uit bijdragen van derden tijdens de planontwikkeling. Het is de commissie opgevallen dat Nuenen naast Eindhoven en Helmond de enige gemeente is die adequaat heeft ingespeeld op de rijks- en provinciale stimuleringsregelingen.

De vooruitzichten voor Nuenen voor de periode 2010-2015 zijn naar mening van de commissie erg goed, de machinerie loopt, de sociale sector is gewaarborgd en de transformatie van vrije sector naar sociale woningbouw (Luistruik) is goed gelukt.

Het vervolgtraject

Gemeenten die volgens de visitatiecommissie verwijtbaar niet voldoen aan de afspraken hebben nog tot 31 december 2011 om alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Gebeurt dat niet, dan volgen sancties in de vorm van een boete. De hoogte van die boete wordt bepaald door het aantal te weinig gebouwde sociale sectorwoningen. Dit bedrag vloeit in het financieringsfonds en zal worden besteed aan projecten van belang voor het stedelijk gebied.