Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie vraagt niet-ontvankelijkheid bij Kantonrechter

30 juli 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Feiten
Op 27 oktober 2007 vond in Arnhem een demonstratie plaats van de Nederlandse Volks Unie (NVU). Door de Anti-Fascistische Aktie (AFA) werd een tegendemonstratie georganiseerd. De politie hield die dag een groep van ongeveer 70 personen aan bij het Musis Sacrum op grond van het samenscholingverbod dat staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Arnhem.

Voor de kantonrechter
De politie heeft in al deze zaken proces-verbaal opgemaakt en deze processen-verbaal naar het OM Arnhem gezonden. Het OM heeft in eerste instantie een aantal verdachten voor de kantonrechter gebracht. Deze personen werd overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM) en het overtreden van het samenscholingsverbod uit de APV ten laste gelegd . De kantonrechter heeft deze personen veroordeeld voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties. Eén van deze personen is in hoger beroep gegaan bij het Gerechtshof. In afwachting van de uitspraak van het Gerechtshof zijn de overige zaken nog niet in behandeling genomen door de kantonrechter.

Uitspraak Gerechtshof
Op 9 december 2009 heeft het Gerechtshof in Arnhem uitspraak gedaan (arrest). Het Gerechtshof heeft de verdachte vrijgesproken voor overtreding van de WOM en het OM niet-ontvankelijk verklaard met betrekking tot het APV-feit. Het Gerechtshof stelt dat de politie eerst een bevel had moeten geven dat de verdachten zich moesten verwijderen van de locatie en daarna pas personen had mogen aanhouden. Omdat de politie niet eerst een bevel tot verwijdering heeft gegeven hadden, volgens het Gerechtshof, personen niet de gelegenheid om vrijwillig weg te gaan. Het Gerechtshof vindt daarom het optreden van de politie `disproportioneel' en vindt daarom ook dat het OM niet had mogen vervolgen.

Niet-ontvankelijkheid OM
De officier van justitie heeft, gezien bovenstaand standpunt van het Gerechtshof, vandaag op zitting in 44 zaken de kantonrechter gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Er is dus geen straf geëist tegen deze personen. Deze personen waren van tevoren geïnformeerd over deze voorgenomen eis. De kantonrechter heeft in alle zaken ook de niet-ontvankelijkheid van het OM uitgesproken. De zaken zijn hiermee afgerond.

De toekomst
Het OM betreurt het feit dat er, door de diverse partijen, veel tijd en inspanning is gestopt in deze zaken met uiteindelijk dit resultaat. Het OM meent echter dat er geen andere conclusie mogelijk is. Voor de toekomst zijn er verbeteringen in het proces aangebracht. Bij de voorbereidingen van de aanpak bij demonstraties wordt aan het punt van de handhaving en bevoegdheden tot aanhouden extra aandacht besteed.