Ministerie van Defensie

Onderscheppingstaak overgedragen aan Vliegbasis Leeuwarden

30 juli 2010, 12.00 uur

2 F-16's boven groen landschap Vliegbasis Volkel heeft vandaag de Quick Reaction Alert (QRA) overgedragen aan Vliegbasis Leeuwarden. Dit houdt in dat op Leeuwarden 24 uur per dag 2 F-16- jachtvliegtuigen paraat staan. De Koninklijke Luchtmacht zet de toestellen in wanneer een vliegtuig zonder toestemming boven Nederland vliegt.

Het Air Operations Control Station (AOCS) bewaakt vanuit Nieuw Milligen het Nederlandse luchtruim en speelt daarmee een cruciale rol bij de snelle inzet. Wanneer het AOCS opmerkt dat een toestel het Nederlandse luchtruim schendt, wordt de QRA-eenheid gealarmeerd. De 2 startklare jachtvliegtuigen vertrekken vervolgens om het toestel te onderscheppen.

Recente inzet

Op 20 juni stegen de QRA-toestellen van Vliegbasis Volkel op om een Airbus 321 te identificeren die zich nog niet bij de luchtverkeersleiding had gemeld.

De QRA is een belangrijke taak van de luchtmacht voor de nationale veiligheid. De 2 F-16-bases van de Koninklijke Luchtmacht, Volkel en Leeuwarden, vervullen de taak om beurten. Op 20 augustus neemt Vliegbasis Volkel de QRA-taak weer over.