Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen over het bericht dat Spanje haar zorgen uit over het uitzetten van christenen uit Marokko

Kamerbrief inzake beantwoording vragen over het bericht dat Spanje haar zorgen uit over het uitzetten van christenen uit Marokko

Kamerbrief | 30 juli 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Bontes en De Roon over het bericht dat Spanje haar zorgen uit over het uitzetten van christenen uit Marokko . Deze vragen werden ingezonden op 20 juli 2010 met kenmerk 2010z11096.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Bontes en De Roon (PVV) over het bericht dat Spanje haar zorgen uit over het uitzetten van christenen uit Marokko .

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten "Spanje: Marokko zet christenen uit" 1) en "Zorg over uitzetten christenen door Marokko" 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Klopt het dat sinds maart van dit jaar er al 130 christenen zijn uitgezet door de Marokkaanse autoriteiten?

Antwoord

Er zijn inmiddels rond de 130 buitenlandse christenen het land uitgezet op beschuldiging van proselitisme. Het exacte aantal is niet bekend.

Vraag 3
Zit er een stijging in het aantal uitgezette christenen in het afgelopen jaar in vergelijking met voorgaande jaren, gelet op het feit dat in maart 2010 er ook al zeven Nederlanders het land zijn uitgezet en in december 2009 er sprake was van de uitzetting van vijf christelijke zendelingen?

Antwoord

Ja, er is het afgelopen jaar sprake van een stijging van het aantal uitgezette christenen.

Vraag 4
Kunt u aangeven hoeveel van de 130 uitgezette christenen de Nederlandse nationaliteit hebben? Zo nee, waarom niet

?

Antwoord

Er zijn dit jaar zeven christenen met de Nederlandse nationaliteit uitgezet. Van twee Nederlandse christenen is de verblijfsvergunning ingetrokken.

Vraag 5

Deelt u de ongerustheid van de Spaanse regering over het uitzetten van christenen? Zo ja, bent u bereid om net als de Spanjaarden deze kwestie aan te kaarten bij de Marokkaanse regering? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja, ik deel de ongerustheid van de Spaanse regering. Op 9 maart j.l. heb ik de Marokkaanse ambassadeur nog ontboden om tegen de uitzetting van Nederlandse christenen te protesteren, en ik zal ook in de toekomst niet nalaten het belang van het respecteren van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in contacten met Marokko en in de relevante internationale fora aan de orde te stellen. Daartoe behoren ook expliciet de vrijheid om geen geloof aan te hangen, dan wel om van geloof te veranderen. In dit verband verwijs ik u ook naar mijn antwoord d.d. 21 januari 2010 op de vragen van de leden Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV) en Voordewind (ChristenUnie) over de uitzetting van christelijke zendelingen uit Marokko (kamervragen 2009-2010, nr. 1322).

Pagina 2 van 2