Gemeente Spijkenisse


Bouw-, kap-, sloop- en andere vergunningen voortaan gebundeld

26 juli 2010

BoWoTo regels en vergunningen

Invoering Omgevings- vergunning vertraagd.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) zou op 01 juli 2010 ingaan.

De datum van inwerkingtreding is door demissionair minister Huizinga van het ministerie van VROM verplaatst naar 01 oktober 2010. Dit heeft zij gedaan omdat het Omgevingloket online nog niet optimaal werkt.

Op dit digitale omgevingloket www.omgevingsloket.nl kunt u vanaf 01 oktober 2010 alle vergunningaanvragen binnen de reikwijdte van de Wabo indienen. Of het nu om milieu, monumenten, bouwen, kappen, slopen, het aanleggen van een in- / uitrit of allemaal tegelijk betreft: u kunt met één aanvraag volstaan. Met de Wabo wordt zo'n beetje elke denkbare vergunning die invloed heeft op de omgeving, samengevoegd in één besluit. U hoeft dan ook nog maar één aanvraag te doen. Bijkomend voordeel is dat u op het stadhuis nog maar één contactpersoon nodig heeft voor uw vergunningen.

Nog meer gemak
Het aanvragen gaat vanaf 01 oktober 2010 een stuk gemakkelijker dankzij het Omgevingsloket online. In het Omgevingsloket online kunt u heel eenvoudig zien of u een vergunning nodig heeft of niet. Als een vergunning noodzakelijk blijkt, kunt u deze ook direct online aanvragen. U heeft hiervoor wel een DigiD nodig. Verder wordt met de inwerkingtreding van de Wabo meer toegestaan. De kans dat u een aanbouw of berging vergunningvrij kunt bouwen, is dankzij de Wabo een stuk groter. Dat scheelt dus heel wat rompslomp.

Legesverordening vastgesteld
Op 02 juni 2010 heeft de Spijkenisser gemeenteraad ingestemd met een wijziging van de Legesverordening en de onderliggende tarieventabel. Voor elke activiteit die binnen de reikwijdte van de Wabo valt, zijn tarieven opgenomen. Ook heeft de gemeenteraad ingestemd met een korting van leges bij het gelijktijdig aanvragen van meerdere deelactiviteiten. Bijvoorbeeld: het tegelijk aanvragen van een omgevingsvergunning voor kappen en bouwen. De nieuwe Legesverordening en tarieventabel treedt op
01 oktober 2010 in werking.

Lichte bouwvergunning afgeschaft
Een andere verandering is het verdwijnen van de lichte bouwvergunning per 01 oktober 2010. Ook dat scheelt rompslomp. De lichte bouwvergunning was vaak nodig voor kleine veranderingen aan bijvoorbeeld een woning. De omgevingsvergunning kent slechts 2 varianten: met een reguliere procedure en met een uitgebreide procedure. In de meeste gevallen gaat het om de reguliere procedure en die neemt maximaal (slechts) 8 weken in beslag. Veel van de bouwwerken die nu licht vergunningsplichtig zijn, zullen straks vergunningvrij zijn.

Wilt u meer weten over de Wabo en de omgevingsvergunning? Kijk dan op www.omgevingsvergunning.vrom.nl of neem contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer: (0181) 69 66 96

Externe links


* Omgevingsloket [Let op! De website www.omgevingsloket.nl opent in een nieuw venster.]

* Omgevingsvergunning.vrom.nl {Let op! De website www.omgevingsvergunning.vrom.nl opent in een nieuw venster.]