Waterschap Aa en Maas

spreken tot verbeelding SP

Innovaties rioolwaterzuivering Aa en Maas spreken tot verbeelding SP

29 juli brachten de Tweede Kamerleden Emile Roemer en Paulus Jansen (SP) een bezoek aan het werkgebied van waterschap Aa en Maas. De goede samenwerking met gemeenten om projecten tot uitvoering te brengen en innovaties op het gebied van afvalwater zuiveren stonden centraal. Met name de innovaties spraken tot de verbeelding.

De dag begon met een fietstocht over het Eiland van Keent in Oss langs de oude Maas arm en het natuur- en waterbergingsproject van Rijkswaterstaat en het waterschap. Het gezelschap stapte af in Ravenstein, waar wethouder Jules Iding een toelichting gaf op de stadsontwikkeling en de plannen in de uiterwaarden van de Maas aldaar. Een nauwe samenwerking tussen gemeente, waterschap en het benutten van de kennis van particuliere organisaties leidt tot mooie vergezichten op de toekomstige ontwikkeling van het stedelijk gebied en tegelijkertijd ruimte voor de rivier tegen hoog water.

De bus bracht de Kamerleden en waterschappers naar Cuijk waar op de Maasboulevard burgemeester Paul Mengde duidelijk maakte dat zonder het waterschap de herinrichting van de Maasboulevard niet mogelijk was geweest. Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, ook aanwezig deze dag, pleitte met klem voor het behoud van de waterschappen: "Brabant kent 4 waterschappen, elk met 4 tot 6 part time dagelijks bestuursleden. Het werk dat zij verzetten voor een doelmatig waterbeheer in honderden projecten in 68 gemeenten in Brabant, is essentieel voor de veiligheid tegen overstromingen en de goede waterkwaliteit. De samenwerking tussen de provincie, de waterschappen en de gemeenten in Brabant is goed. De bestuurlijke slagkracht en focus van de waterschapsbestuurders kunnen we daarbij niet missen. "

Het bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Haps maakte indruk. Roemer: "Met name de innovatieve ontwikkelingen die Aa en Maas hier inzet met het oog op de toekomst vind ik zeer boeiend." Piet Beltman, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas had Roemer net langs het unieke Source project geleid. In dit project worden dierlijke mest, aangeleverd door de agrariërs in het gebied, en menselijke urine samen gebracht en zo ontleed dat de waterkwaliteit verbetert en nutriënten herwonnen kunnen worden als kunstmest. Piet Beltman: "De achterliggende gedachte dat met zo'n project de kringloop van grondstofstromen gesloten kan worden, is wat mij drijft."

Ook de werking van een zandfilter werd duidelijk verbeeld. Drie flessen water toonden het verschil: het afvalwater dat binnen komt, het gezuiverde water en het nog schonere water dat door een zandfilter is gehaald. De rondleiding op de zuivering eindigde met een toelichting op de Energiefabriek. Uit afvalwater en slibstromen kan energie gewonnen worden op een dermate grote schaal dat rioolwaterzuiveringsinstallaties niet alleen energieneutraal kunnen worden, maar zelfs energieproducent.

Het bezoek werd afgesloten in de woonplaats van Emile Roemer, in Boxmeer, waar in de stromende regen wethouder Erik Ronnes trots vertelde over de 11 kilometer lange Ecologische verbindingszone die in de Oeffeltse Raam is aangelegd.
source-.jpg (408 Kb) Ferdinand Kiestra (innovator Waterschap Aa en Maas)en Piet Beltman (DB lid Waterschap Aa en Maas) geven toelichting aan Emile Roemer (SP fractieleider) over het project Source. afb024.jpg (311 Kb) Op de fiets van links naar rechts: Piet Beltman (Dagelijks betuur Waterschap Aa en Maas), Emile Roemer (SP fractieleider), Paulus Jansen (SP) en Peter Glas (voorzitter Unie van Waterschappen)