Zwaar weer voor gemeenten door lager macrobudget WWB

30/07/2010 14:47

VNG

Gemeenten die geconfronteerd worden met een stijgend aantal bijstandsgerechtigden komen in de problemen door de recent aangekondigde korting op het WWB budget. De toename van het bijstandsvolume enerzijds en het eigen financiële risico van gemeenten anderzijds leidt in veel gevallen tot grote tekorten op de begroting. Door de aangekondigde korting op het macrobudget worden de gemeenten gedwongen extra bezuinigingen door te voeren in een tijd waarin ze al alle zeilen bij moeten zetten om kwetsbare burgers te behoeden voor de gevolgen van de economische crisis. Naar aanleiding van deze kwestie dringt de VNG aan op een bestuurlijk overleg op de kortst mogelijke termijn.

Waar de ramingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) eerder dit jaar nog een forse toename van het aantal bijstandsgerechtigden voorspelden, spreken recente ramingen van een minder sterke toename van het aantal bijstandsgerechtigden. Het ministerie van SZW heeft op basis van deze laatste cijfers besloten het macrobudget met 448 miljoen naar beneden bij te stellen. Voor gemeenten is dit een forse tegenvaller. Niet alleen is minder geld beschikbaar, ook de termijn waarop SZW dit naar buiten heeft gebracht, stelt gemeenten voor problemen. Bij de veronderstelling van SZW dat gemeenten de klap kunnen opvangen door hard in te zetten op het beperken van de instroom in de bijstand, zet de VNG de nodige vraagtekens.

Naar aanleiding van deze kwestie dringt de VNG bij de minister aan op bestuurlijk overleg op de kortst mogelijke termijn.

Den Haag, 30 juli 2010








Vereniging Nederlandse Gemeenten