Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Ruim 1750 zienswijzen Buitenring Parkstad
Bij het College van Gedeputeerde Staten van Limburg zijn door zon 800 (rechts-) personen ruim 1.750 zienswijzen ingediend met betrekking tot de plannen voor de Buitenring Parkstad. Een groot deel van de zienswijzen is van gelijke aard en richt zich vooral op geluid en luchtkwaliteit. Daarnaast komen aspecten aan de orde als: aantasting van natuur, waardedaling van eigendommen, nut en noodzaak, verkeer en landschappelijke inpassing. Niet alleen tegenstanders, maar ook voorstanders hebben zienswijzen ingediend.

Vanaf 17 juni t/m 28 juli lagen het Ontwerp-Inpassingsplan Buitenring, de aanvullingen MER Buitenring en de Tracénota MER Aansluiting Nuth ter inzage. Daarnaast lag het ontwerpbesluit Hogere Grens Waarden (geluid) ter inzage. Dat er meer zienswijzen dan indieners zijn, heeft te maken met het feit dat er op verschillende documenten en een ontwerp-besluit kon worden ingesproken. Een ingediende zienswijze wordt dan voor elk document of ontwerp-besluit als een aparte zienswijze behandeld.

De ingediende zienswijzen zijn afkomstig van insprekende burgers, bedrijven, instellingen, politieke partijen, overheden en belangenorganisaties. Ook zijn zienswijzen ontvangen uit Duitsland. Deze hebben vooral betrekking op de plannen voor de aanleg van de B258n en op de aansluiting van de Buitenring bij Avantis. Het aantal ingediende zienswijzen kan nog veranderen. Tijdig verzonden zienswijzen uit het buitenland zullen ook in de komende week nog meegenomen worden. Daarbij wordt gekeken naar de datum van de poststempel.

Vaker zijn gelijkluidende zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn individueel ondertekend door burgers of bedrijven, maar de inhoud hiervan is afkomstig van zon kleine 50 verschillende groepen, variërend van bewoners van een straat of wijk tot belangenorganisaties en/of politieke partijen. Deze hebben een modelzienswijze opgesteld die vervolgens door burgers of bedrijven, al dan niet aangepast of aangevuld, is ingediend.

Ook is een aantal identieke zienswijzen ingediend met een lijst van machtigingen. In die gevallen dient één organisatie een zienswijze in namens een (grote) groep mensen.

Gedeputeerde Staten beoordelen eind augustus alle ingediende zienswijzen waarna de beantwoording in een Nota Zienswijzen gebeurt. Op grond van de beoordeling kunnen zienswijzen worden meegenomen in de definitieve plannen. Eventuele wijzigingsvoorstellen worden opgenomen in een Nota van Wijzigingen.

Op 8 oktober 2010 nemen Provinciale Staten een besluit over het ontwerp-Inpassingsplan van de Buitenring Parkstad. Dan stellen Provinciale Staten ook de Nota Zienswijzen vast, waarna indieners bericht ontvangen. Na vaststelling van het plan is het voor degenen, die een zienswijze hebben ingediend en daadwerkelijk belanghebbende zijn, mogelijk om beroep in te stellen bij de Raad van State.

Volgens planning start eind 2011 begin 2012 de aanleg Buitenring Parkstad Limburg. De openstelling voor het verkeer is voorzien in 2015. De 26 km lange Buitenring Parkstad Limburg zal een volledige ringweg gaan vormen rondom de regio Parkstad Limburg. De hierbij betrokken gemeenten zijn Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken en Schinnen. Daarnaast zijn er aan de zuidkant, in Duitsland, plannen voor een nieuwe weg, de B258n, die de Buitenring zal verbinden met de L232. Zo ontstaat een hechtere schakel tussen Parkstad Limburg en de regio Aachen.

De Buitenring wordt een volwaardige autoweg. Hij krijgt 2 rijbanen, waarbij elke rijbaan 2 rijstroken zal tellen. De Buitenring heeft straks een maximumsnelheid van 100 km per uur. De aanleg van de Buitenring gaat tevens gepaard met het verbeteren van de provinciale wegen N298, N299 en N300. Ook zullen nieuwe weggedeelten worden gerealiseerd, inclusief kruisingen en aansluitingen. Zo ontstaat een fijnmazig wegennet, met niet alleen een hoogwaardige verbinding rond de regio (de beoogde Buitenring), maar ook een goede aansluiting op de hoofdverkeerswegen binnen Parkstad, waaronder de Binnenring Parkstad. Alle aan te leggen wegen waarborgen straks een goede bereikbaarheid van woonkernen, bedrijven en toeristische/recreatieve attracties in Parkstad.
De aanleg van de Buitenring leidt tot een aanzienlijke verbetering van de aansluitingen op de (inter)nationaal en (inter)regionaal verbindende wegen. Daardoor verbetert de afwikkeling van het verkeer substantieel. Dat is gunstig voor de bereikbaarheid van Parkstad en de verkeersveiligheid in de regio. Daarnaast levert de Buitenring een bijdrage aan de ruimtelijke structuur van Parkstad, de leefbaarheid in de woonkernen en aan de economische en toeristische ontwikkelingsmogelijkheden binnen deze regio.

30-7-2010 15:22