Belgische Federale Overheid


* Auto in = gsm uit

Auto in = gsm uit

Datum: 29 juli 2010

De nieuwe bewustmakingscampagne van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) gaat over de combinatie autorijden en telefoneren. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer u mobiel belt tijdens het rijden de kans op een ongeval twee tot negen keer hoger ligt dan wanneer u niet belt achter het stuur.

Een hoge mate van concentratie vereist

Heel wat mensen denken dat bellen tijdens het rijden een fluitje van een cent is. 2 op 3 Belgen gebruiken volgens eigen zeggen dagelijks de gsm in hun wagen. Maar ze vergeten dat autorijden eigenlijk een zeer complexe, dynamische taak is die een hoge mate van concentratie vereist. Bovendien verbiedt de wegcode dat u telefoneert met de gsm in de hand (behalve wanneer u stilstaat of geparkeerd bent). Let op: stilstaan is hier niet gelijk aan stilstaan voor een rood licht of in een verkeersopstopping.

De risico's van gsm-gebruik achter het stuur

Elke handeling die bij het autorijden vereist is, legt beslag op uw hersencapaciteit. Het uitvoeren van een bijkomende taak zoals telefoneren vermindert automatisch de beschikbare capaciteit voor de rijtaak, met alle risico's van dien.
Het grootste risico van bellen en rijden ligt in het feit dat u uw aandacht moet verdelen tussen het verkeer en het telefoongesprek. Uw reactietijd neemt gemiddeld met 0,25 seconde toe. Bovendien heeft u minder aandacht voor details die zich in uw perifere gezichtsveld bevinden.

De risico's van telefoongebruik tijdens het rijden zijn te vergelijken met die van 0,8 promille alcohol in uw bloed.
Opvallend is ook dat de risico's bij handenvrij bellen nagenoeg even groot zijn als bij het telefoneren met de gsm in de hand. Vooral jonge bestuurders en mannen denken dat handenvrij bellen minder risico's oplevert.
Daarom ligt de juiste keuze voor de hand: 'Auto in = gsm uit'. Op die manier kunt u heel wat ellende voorkomen.

Bevraging van autobestuurders

Eind september 2009 organiseerde het BIVV een bevraging bij 700 Belgische autobestuurders naar hun gedrag, attitudes en kennis over gsm-gebruik achter het stuur. In juni 2010 liet het BIVV ook tellingen uitvoeren van het aantal bestuurders dat belt met de gsm in de hand (respectievelijk in Antwerpen, Brussel en Luik). Daaruit is gebleken dat het gsm-gebruik in de wagen wijdverspreid is. Er bestaat wel een algemeen bewustzijn van de risico's van bellen en rijden (ook handenvrij), maar toch overschatten bepaalde groepen (vooral jongeren en mannen) hun kunnen.

Affiches, informatieborden en televisie-uitzendingen

De nieuwe campagne van het BIVV loopt tot 22 augustus 2010. Ze zal te zien zijn op affiches, op elektronische informatieborden boven de snelweg en in verschillende televisie-uitzendingen.