Belgische Federale Overheid

over clustermunitie op 1 augustus 2010

Steven Vanackere opgetogen over de inwerkingtreding van het Verdrag over clustermunitie op 1 augustus 2010

Datum: 30 juli 2010

Op 1 augustus treedt het verdrag over clustermunitie in werking nadat 30 landen, waaronder België, zijn overgegaan tot ratificatie. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is opgetogen dat hiermee het verbod op de aanmaak en het gebruik van clustermunitie de internationale norm is geworden. België was het eerste land in de wereld met een nationale wet die zulke munitie verbiedt. De Belgische diplomatie heeft zich actief ingespannen om een wereldwijd verbod te bekomen.

"Ons engagement inzake clustermunitie kadert in een bredere actie ter promotie van menselijke veiligheid", stelt Minister Vanackere. "Militaire conflicten zijn immers niet alleen kwesties van Staten of regimes die soeverein beslissen welke middelen zij inzetten. Wij moeten ook de verantwoordelijkheid nemen om te denken aan de burgerbevolking in de conflictgebieden. Deze dient maximaal beschermd te worden en dan zeker de meest kwetsbare segmenten, zoals kinderen. Daarom willen wij de humanitaire rechtsbasis uitbreiden en helpen voorkomen dat wapens worden ingezet die buitensporig leed veroorzaken. Net als bij de antipersoonsmijnen zijn er types clustermunitie die hun vernietigende voetafdruk achterlaten in conflictzones nog lange tijd na het beëindigen van de vijandelijkheden. Daardoor vormen zij ook een ernstige hinderpaal voor het heropstarten van het sociaal en economisch leven."

Minister Vanackere onderstreept dat België een actieve rol speelt in de opvolging van dit nieuwe verdrag en in de voorbereiding op de eerste Conferentie van de Verdragspartijen die zal doorgaan in Laos in november 2010. België voert diplomatieke demarches uit om zoveel mogelijk landen te mobiliseren voor de universalisering en correcte uitvoering van het verdrag. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de engagementen inzake hulp aan slachtoffers. "Tijdens de onderhandelingen brachten individuele slachtoffers pakkende getuigenissen van hun pijnlijke ervaringen. Wat ons blijft drijven in deze campagne is het besef dat zulk leed moet en dikwijls kan voorkomen worden. Elke stap, groot of klein, die wij zetten in deze richting zal bijdragen tot meer menselijke waardigheid in de wereld.", stelt Minister Vanackere. België zal een project meefinancieren om de verspreiding van clustermunitie in Laos, één van de meest getroffen landen, in kaart te brengen.