Openbaar Ministerie

OM eist zes jaar gevangenisstraf voor twee gewapende overvallen

30 juli 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 20-jarige Hagenaar. De man wordt ervan verdacht dat hij op 6 december vorig jaar een overval pleegde op een vestiging van de Kentucky Fried Chicken in Wateringen. Twee dagen later zou hij een Mc Donalds-vestiging in Leidschendam hebben overvallen.

Twee weken geleden moest een 19-jarige verdachte uit Leidschendam-Voorburg voor dezelfde feiten voor de rechtbank verschijnen. Ook tegen hem eiste het Openbaar Ministerie destijds zes jaar gevangenisstraf. Tijdens de zitting twee weken geleden vroeg de officier voor een 19-jarige verdachte uit Den Haag vrijspraak wegens te weinig bewijs. Deze man werd ervan verdacht dat hij bij de overval op de KFC de vluchtauto had bestuurd.

In totaal zijn nu drie van de vier verdachten van deze overvallen voor de rechter gebracht. De zaak tegen de laatste verdachte, een 20-jarige Hagenaar, kan nog niet inhoudelijk worden behandeld omdat de resultaten van een persoonlijkheidsonderzoek nog niet binnen zijn. Hij verschijnt in oktober voor de rechtbank. De 20-jarige Hagenaar wordt ervan verdacht dat hij betrokken is bij genoemde overval op de Kentucky Fried Chicken, een eerdere overval op diezelfde Kentucky Fried Chicken op 26 juli 2009 en nog een aantal andere feiten.

Hoge eisen bij overvallen

Het OM eist bij overvallen hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. Het OM wijst daarbij onder meer op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Zes van de tien meerderjarige overvallers worden bestraft met een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Ook minderjarige daders komen er niet zomaar met een werkstraf vanaf; 94% van deze groep krijgt een vrijheidsstraf opgelegd.

De uitspraak in de zaak van de 20-jarige Hagenaar, de 19-jarige verdachte uit Leidschendam-Voorburg en de 19-jarige man uit Den Haag is over twee weken.