Gemeente Breda

Geen ontheffing tapverbod voor Neri Sushi

Het college van B&W heeft besloten om de ondernemer van restaurant Neri Sushi aan de Ginnekenmarkt geen ontheffing van het Tapverbod Ginneken te verlenen. De ondernemer had de ontheffing gevraagd om alcoholhoudende dranken te mogen schenken bij de maaltijden. In het verleden is er voor het Ginneken een tapverbod opgenomen in de Drank- en Horecaverordening om de stijging van het aantal horecagelegenheden te voorkomen. Verdere uitbreiding van de horeca zou het woon- en leefklimaat in het Ginneken aantasten.
De gemeente heeft ook bij de totstandkoming van de visie Ginneken in 2008 en 2009 samen met de bewoners nogmaals gesteld dat uitbreiding van de horeca niet wenselijk is.

Samen met de aanvraag voor de ontheffing van het tapverbod heeft de ondernemer ook een drank- en horecavergunning aangevraagd. Het college van B&W heeft deze vergunning wel verleend. De beide vergunningen lijken met elkaar in tegenspraak maar, het tapverbod is hier leidend: de gemeente wil geen uitbreiding van de horeca in het Ginneken. Juridisch gezien kan de gemeente de drank-en horecavergunning echter niet weigeren. De aanvraag is namelijk getoetst aan de eisen uit de Drank- en Horecawet en overige regelgeving, het pand voldoet aan het bestemmingsplan en de ondernemer is van onbesproken gedrag. Omdat de ontheffing van het Tapverbod Ginneken is geweigerd, zal de ondernemer de drank- en horecavergunning echter niet in gebruik kunnen nemen. Hij zal dus geen alcohol kunnen schenken.

Breda, 30 juli 2010