Amnesty International


Amnesty International juicht inwerkingtreding Verdrag over Clustermunitie toe

30 juli 2010 Amnesty International juicht het toe dat het Internationale Verdrag over Clustermunitie dit weekend in werking treedt. Het verdrag, dat een algeheel verbod op clustermunitie regelt, wordt op 1 augustus wettelijk bindend voor alle landen die zich bij het verdrag hebben aangesloten. Amnesty roept staten die dat nog niet hebben gedaan op het verdrag te ondertekenen en ratificeren. Dit is een heel belangrijke stap voor de bescherming van burgers tijdens en na gewapende conflicten, zegt Sauro Scarpelli, campagnecoördinator binnen de Coalitie tegen Clustermunitie namens Amnesty International. Het is een historische overwinning voor mensen en organisaties die jarenlang campagne hebben gevoerd voor een verbod op clustermunitie, en het belang is vergelijkbaar met de totstandkoming van het Landmijnenverdrag uit 1997.'

Clustermunitie (of een clusterbom) is een wapen dat meerdere, soms honderden kleine explosieven bevat. Het wordt meestal vanuit de lucht gedropt of vanaf de grond afgeschoten met de bedoeling dat het in de lucht openbreekt, waardoor de submunitie zich over een gebied verspreidt dat meerdere voetbalvelden groot kan zijn. Daardoor kan er geen onderscheid gemaakt worden tussen burgers en militairen. Vaak ontploft niet alle submunitie, waardoor de explosieven nog tientallen jaren na het conflict een risico vormen voor burgers in het getroffen gebied.

Op 30 mei 2008 werd het nieuwe verdrag in Dublin aangenomen en in december 2008 in Oslo voor ondertekening geopend. Naast het verbod op het gebruik, de opslag en de doorvoer van clusterbommen bepaalt het verdrag dat staten alle voorraden van clustermunitie binnen acht jaar moeten vernietigen, clusterbommen die op de grond achterblijven binnen tien jaar dienen te verwijderen, en dat zij hulp moeten bieden aan slachtoffers van clustermunitie.

Op dit moment hebben 107 landen het verdrag ondertekend en 37 van hen het ook geratificeerd. Daaronder bevinden zich zowel voormalige gebruikers en producenten van clustermunitie als landen die te lijden hebben onder deze wapens. De laatste keer dat clusterbommen gebruikt werden in een grootschalig gewapend conflict was in augustus 2008 in Zuid-Ossetië, toen zowel Rusland als Georgië internationaal werden veroordeeld vanwege het inzetten van dit wapen.

Het Verdrag over Clustermunitie is een initiatief van de Cluster Munition Coalition (CMC), een internationale coalitie van meer dan 350 non-gouvermentele organisaties uit honderd verschillende landen. Sinds de oprichting in 2003 heeft de Coalitie in een wereldwijd netwerk van maatschappelijke organisaties en slachtoffers van clusterbommen en in samenwerking met regeringen, VN-agentschappen en internationale organisaties campagne gevoerd voor de totstandkoming van een Verdrag over Clustermunitie.

Nog maar een paar jaar geleden zeiden veel mensen dat een verbod op clusterbommen een onmogelijke droom was,' zegt Branislav Kapetanovic, een van de woordvoerders van de Coalitie tegen Clustermunitie, die zijn benen en onderarmen verloor door clustermunitie. Dit verdrag toont aan dat gewone mensen, overlevenden van clusterbommen zoals ik, uitzonderlijke veranderingen en echte verbeteringen teweeg kunnen brengen in de levens van mensen overal ter wereld.